Home / Blog / De keuken van de toekomst heeft geen koelkast

De keuken van de toekomst heeft geen koelkast

LATER LEZEN

In de jaren ’50 was de toekomst van de keuken heel high tech en futuristisch, zoals in deze reclames. Daarna was het wel zo’n beetje gedaan met nadenken over de toekomstkeuken. De magnetron kwam nog, maar veel meer er is niet veranderd. IKEA heeft ontwerpstudenten van de TU Eindhoven en Lund University uitgenodigd samen met hen hieraan te werken in het project Concept Kitchen 2025.

Vier studenten mochten stage lopen bij IDEO, een ontwerpbureau, om hun geselecteerde ideeën uit te bouwen tot een model. Het werd gelanceerd tijdens de Milan Design Week en blijft zes maanden tentoongesteld bij Ikea Temporary.

Een paar interessante kenmerken van de keuken van de toekomst:

  1. Hij is smart: apparaten zijn verbonden in het Internet of Things.
  2. Er is geen koelkast meer. Koelkasten zijn energie-inefficiënt. De ontwerpers denken dat in de toekomst mensen eten gaan bewaren zoals ze vroeger deden, bijvoorbeeld in keramiek dat natuurlijk isoleert.
  3. Mensen zullen geen wekelijkse boodschappen meer doen, maar drones komen automatische, verse bestellingen on demand brengen.
  4. Opslag is slim, met reminders wanneer eten niet meer goed is.
  5. Water wordt gescheiden in water dat hergebruikt kan worden (om mee af te wassen of planten water te geven) en water dat vies is.
  6. Afval wordt uiteraard slim gescheiden. Blik wordt direct samengeperst, ander afval vacuüm verpakt in een bio-polymeer koker. Er wordt bijgehouden hoe goed mensen hun afval scheiden en ze ontvangen daarvoor beloning of straf.

ikea-concept-kitchen

DEEL DIT BERICHT