Home / Blog / De vrouwelijke erectie bestaat

De vrouwelijke erectie bestaat

LATER LEZEN

Vrouwen kunnen ook een erectie krijgen. De clitoris is namelijk geen knopje, maar het is net als de penis een zwellichaam. Pas in 1998 kwamen medici erachter dat de clitoris grotendeels van binnen zit. In slappe toestand (plaatje boven) is de clitoris zo’n negen centimeter lang. Hieronder zie je de clitoris in opgewonden stand. Ik wist dit allemaal ook niet, maar leerde het van een nieuwe podcast.

De clitoris tijdens opwinding

Vuile Lakens is een podcast over seks en het lichaam, gemaakt door de Vlaamse genderdeskundige Anaïs Van Ertvelde en schrijfster Heleen Debruyne. Er zijn pas twee afleveringen. De eerste gaat over het speculum, een instrument waarmee we in de vagina kunnen kijken. Deze tweede dus over de clitoris.

Zelfs seksuologen hebben weinig kennis van het vrouwelijk seksorgaan en er is opvallend weinig consensus. Aan het woord komt seksuoloog Wim Slabbinck die uitlegt dat vrouwen moeten voldoen aan een ideaal dat niet bestaat: het vaginaal orgasme. Ook een orgasme via de g-spot bestaat volgens hem niet: dat is ‘gewoon’ een gevoelige plek. Alle orgasmes komen uit de clitoris – sorry Freud! Dat gebrek aan kennis heeft alles te doen met angst voor de vrouwelijke seksualiteit.

Je kunt hieronder luisteren, maar klik vooral ook even door naar Vuile Lakens voor de vele links die daar staan.