Home / Blog / GeenStijl bevordert de emancipatie van vrouwelijke bloggers

GeenStijl bevordert de emancipatie van vrouwelijke bloggers

LATER LEZEN

Vanaf vandaag heeft GeenStijl een vrouw erbij in de redactie. Ze is niet de eerste, maar wel de eerste openlijke vrouw. Annabel Nanninga is op het internet vooral bekend vanwege haar uitgesproken tweets. Die blijken echter niet samen te gaan met een baan in de commerciële wereld. Regelmatig klaagden volgers en/of vijanden bij haar baas om te eisen dat deze webredacteur van Mama Magazine alleen nog “respectvolle dingen” zou zeggen op haar Twitter. Gisterenavond maakte zij in niet mis te verstane woorden haar overstap bekend.

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar gender en de blogosfeer. Toch wordt volgens een grootschalig onderzoek 47 procent van de blogs op blogger.com door vrouwen geschreven (onder de 17 jaar is dit zelfs 63 procent). Dit onderzoek laat zien dat vrouwen ‘persoonlijker’ schrijven. Ze gebruiken het vaakst woorden als cried, cute, gosh, yummy. Mannen daarentegen schrijven ‘informatiever’ en gebruiken het vaakst woorden als server, data, graphics, democracy. Deze tegenstelling tussen informatief en persoonlijk wordt ook in ander onderzoek gevonden [bijvoorbeeld abstract 1, abstract 2] en wordt aangedragen als oorzaak voor het geringere publieke profiel. Ze zijn er dus wel, maar ze zijn minder zichtbaar.

Uit onderzoek [abstract] naar populaire politieke blogs weten we dat slechts 10 procent van de bloggers daar vrouw is. Dit onderzoek analyseert ook waarom bloggers zelf denken dat zo weinig vrouwen over politiek schrijven. Redenen lopen uiteen van dat vrouwen geen interesse hebben in politiek tot dat ze te druk zijn met zorgtaken. De auteurs opperen een interessante alternatieve verklaring: mannelijke bloggers linken opvallend weinig naar blogs geschreven door vrouwen. Dit onderzoek stelt dus dat mannen vooroordelen hebben over vrouwelijke bloggers en hen daarom – bewust of onbewust – buiten sluiten.

De hoofdredacteur van GeenStijl noemde Nanninga vandaag “een wijf met ballen”. Nanninga voldoet niet aan stereotiepe beelden van vrouwen op internet, noch aan die van vrouwen in het algemeen. Ze is oud-leerling van het elitaire Barlaeus, was in haar tienertijd al moeder en is gepassioneerd bestrijder van de kwakzalverij. Haar internetbestaan vormt een interessante case in aanvulling op het besproken onderzoek. Herhaaldelijk hebben mensen pogingen gedaan Nanninga in de pas te laten lopen: ze moest liever en ‘fatsoenlijker’ gaan twitteren. Dit proces noemt Foucault normalisatie: afdwingen door sociale druk dat mensen zich aan de geldende normen (zoals gendernormen) onderwerpen. De (dappere) weigering van Nanninga zich hieraan te conformeren doet echter vermoeden dat veel vrouwen deze strijd niet aan gaan – een mogelijke nieuwe verklaring voor de geringe zichtbaarheid van vrouwen in de blogosfeer.