Home / Blog / Lego brengt vrouw als wetenschapper – omdat het moet

Lego brengt vrouw als wetenschapper – omdat het moet

LATER LEZEN

Lego worstelt met gender. Eerder onderging het bedrijf de toorn van ouders die boos waren over Lego Friends, de Lego-serie speciaal ontwikkeld voor meisjes. Lego probeert dit nu recht te zetten door voor het eerst vrouwelijke karakters in de rol van wetenschapper te brengen. In de minifiguurtjesserie 11 zit Professor C. Bodin, een figuurtje met een knotje en een witte jas dat afgebeeld wordt in een laboratoriumsetting. PSFK meldt dat er nog een vrouwelijke paleontoloog en astronoom zullen volgen.

Hoewel Professor Bodin op het eerste gezicht een positieve ontwikkeling lijkt, blijft Lego toch conservatief als het op gender aankomt. In dezelfde serie vinden we namelijk ook ‘Lady Robot’ (een zilveren figuur met roze handen en make-up), Diner Waitress (een poppetje op roze rollerskates dat een roze ijsje serveert) en Bavarian Lady (een figuurtje met blonde vechten en een korset). De mannelijke figuurtjes zijn niet minder stereotiepe: bijna allemaal hebben ze iets te doen met geweld.

Eén zwaluw maakt geen zomer. Vooralsnog heeft Professor Bodin alles weg van de uitzondering die de regel bevestigt: de wereld van Lego is geen plek voor seksegelijkheid.

Dank aan Dennis Hoogervorst

DEEL DIT BERICHT