Home / Blog / Nieuwe app Talko wil het telefoongesprek opnieuw uitvinden

Nieuwe app Talko wil het telefoongesprek opnieuw uitvinden

LATER LEZEN

Talko screenshot 1Wat als de telefoon nooit uitgevonden was en het internet wel? Hoe zouden we dan het telefoongesprek bedenken? Deze vragen stellen de makers van de app Talko zich die sinds gisteren beschikbaar is in de AppStore. Talko stelt je in staat om op je iPhone een multimedia-gesprek te voeren: je kunt met elkaar praten, in een groep, en je kunt aan dat gesprek ook tekstberichten en foto’s toevoegen (maar nog geen video). Je kunt eerder gevoerde gesprekken terugluisteren en je kunt nieuwe mensen toevoegen. Je kunt een gesprek starten door te bellen, maar ook door een gesproken of geschreven bericht achter te laten. Gesprekken worden gearchiveerd en kunnen getagd en gedeeld worden. Je bent vindbaar met je telefoonnummer en/of emailadres.

USA Today legt de app uit:

Misverstanden voorkomen

Een van de makers van de app is Ray Ozzie, voormalig Chief Software Architect bij Microsoft en bedenker van Lotus Notes. Op Medium verscheen een lang interview met hem waarin hij alle ruimte krijgt om enthousiast te zijn over zijn app. Grote termen als ‘het telefoongesprek opnieuw uitvinden’ schuwt hij niet. Hij betreurt dat mensen (vooral jongeren) tegenwoordig nauwelijks meer bellen omdat er dan emoties verloren gaan. In een geschreven bericht herken je zaken als “concern, pain, urgency, empathy, clarity, seriousness, confidence, anxiety, trust, strength, accountability, anger, fear, stress, confusion, doubt” niet goed en dat leidt tot allerlei misverstanden volgens Ozzie.

Bewezen onhandig

Iemand opbellen is indringend. Zelf maak ik belafspraken en anders neem ik eigenlijk niet op. Talko komt hieraan tegemoet omdat je het gesprek dus ook kunt starten met een berichtje. Dat is natuurlijk niet nieuw (‘bel me!’). Ook een multimediaal gesprek in een groep met foto’s is niet nieuw. Whatsapp draait erop. Whatsapp stelt je ook in staat gesproken berichten te delen. Het valt daarbij op dat vrijwel niemand dat doet.

Ik merk dat er in Whatsapp wel audio wordt gedeeld (bijvoorbeeld het geluid uit de club), maar het is nu eenmaal sneller om te typen wat je wilt zeggen. Terugluisteren ook kost meer tijd dan teruglezen. Bovendien is spreken vervelend: de mensen om je heen hebben er last van. Luisteren is onhandig: je moet er bijvoorbeeld je muziek voor uitzetten.

Bellen blijft dood

De telefoon is wél uitgevonden (en telefoonlijnen maakten het internet mogelijk), maar mensen hebben zich ervan afgekeerd om goede redenen. Talko neemt deze bezwaren niet weg. De app is ongetwijfeld handig op het werk, voor mensen die nu nog steeds bellen en zo aardige extra opties krijgen voor conference calls. Het zal jongeren echter niet overhalen meer online te gaan communiceren met hun mond.

DEEL DIT BERICHT