Home / Blog / Ophef gegarandeerd: nieuwe app Attractiv laat anderen jouw knapheid beoordelen

Ophef gegarandeerd: nieuwe app Attractiv laat anderen jouw knapheid beoordelen

LATER LEZEN

Attractiv is een nieuwe app waarmee je anderen jouw uiterlijk kan laten beoordelen met een cijfer tussen de 1 en 10. Daarnaast kun je zien welke gebruikers bij jou in de buurt zijn en welk cijfer anderen hen geven. De app kent een chatmogelijkheid. Daarmee lijkt Attractiv een beetje op het oude Sugababes en Superdudes, terwijl het tegelijkertijd kenmerken van een datingsite vertoont.

De makers hopen dat de app aanleiding geeft tot ophef, zo laat het persbericht dat vanochtend in mijn mail zat zien. De titel is “Ontdek hoe knap je bent (1-10). Verboden door Apple, maar vanaf nu beschikbaar voor Android”. De mail maakt niet duidelijk waarom Apple Attractiv heeft geweerd, maar de suggestie is dat het zou gaan om de aard van de app.

Attractiv richt zich expliciet op jongeren en speelt in op gevoelens van onzekerheid rond uiterlijk. De makers claimen interviews te houden gehouden met leerlingen en studenten, en daaruit vastgesteld te hebben dat zij grote behoefte te hebben om een cijfer aan hun uiterlijk te hangen. Het zou niet alleen om daten gaan:

“Daarnaast kun je Attractiv ook gebruiken om te ontdekken wat je beste foto is om die vervolgens als profielfoto voor je social media of dating apps te gebruiken.”

Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met het omzeilen van leeftijdsrestricties: onder de zestien jaar zijn datingsites verboden. Attractiv heeft in de Google Play Store de inhoudsrating meegekregen dat ouderlijk toezicht gewenst is. Ouders en opvoeders doen er ook goed aan te weten dat de app gratis is, maar wel in-app aankopen heeft.

Het persbericht bevat ook een niet als zodanig aangeduide disclaimer:

“Uiteraard is knap zijn heel subjectief, zegt je uiterlijk niets over jouw waarde of zelfs je aantrekkingskracht als persoon en moet je zelfvertrouwen nooit afhankelijk zijn van een mening van een ander, maar toch kan het heel fijn zijn om eindelijk te weten hoe anderen jou zien.”

Als de makers dat echt zouden vinden, hadden ze deze app natuurlijk niet gemaakt. De bedenker is overigens ondernemer XXX, die op zijn LinkedIn-profiel claimt de wereld beter te willen maken. Ook hier geldt: als hij dat echt zou willen, had hij deze app niet bedacht.

Update 5-2-2019: De bedenker van de app heeft ons verzocht dit bericht te verwijderen omdat hij niet langer met deze app geassocieerd wil worden. Omdat er geen sprake is van onjuistheden geven wij daaraan geen gehoor. Wel hebben we besloten zijn naam te verwijderen.

DEEL DIT BERICHT