Wat zijn fixies? Uitleg, duiding en hoe namaak te spotten
Subculturele stijl behelst meer dan kleding alleen. De consumptie van stijl gaat naast bijvoorbeeld muzieksmaak en manier van praten ook om andere goederen, zoals wat je drinkt (zie de verschillen en overeenkomsten in onze serie ParkStijl) en hoe je je voortbeweegt. Het ultieme vervoermiddel voor de meest recente subcultuur van de hipster is de fixie, een fixed gear bike (zie deze beschrijving uit de NY Times). Parool TV legt in onderstaand filmpje uit wat een fixie is en waarom we ze ineens in het straatbeeld zien:
De correcte hipster past dus op voor wannabe’s:
- Gewone racefietsen: voor mensen zonder rijbewijs die in de binnenstad sneller dan auto’s willen optrekken. Niet cool.
- Freewheels: lijken exact op fixies maar hebben handremmen en een vliegwiel, waardoor je niet door hoeft te trappen. Mensen die deze fiets bouwen, maken daar een bewuste keuze voor (en zijn dus losers).
De fixie is zo populair onder hipsters omdat hij de fiets terugbrengt naar de oervorm. Het is de fiets gestript van alle opsmuk. Alleen de fiets kopen is bovendien niet genoeg, je moet echt leren fietsen op een fixie. Die combinatie (basic + speciale vaardigheid vereist) sluit goed aan bij de behoefte aan authenticiteit van deze groep. Zo is het immers niet voor iedereen weggelegd door de stad te zwieren op een fixie.
De behoefte aan authenticiteit staat haaks op commercie waardoor het lastig geld is te verdienen, tenzij je natuurlijk fixies verkoopt. Omdat er echter veel te halen is bij de hipster met zijn ruim besteedbaar inkomen, zoeken bedrijven naar creatievere manieren van geld verdienen. Levi’s slaagt daar goed in met haar speciale spijkerbroek, The Commuter. In dit filmpje, zichtbaar bedoeld om fixiefans hun lippen te laten aflikken, zien we dat de broek niet alleen reflectoren heeft zodat je zichtbaar bent, maar ook een speciale bovenkant waar je je slot aan kunt hangen. Levi’s heeft zelf ook een fixie ontworpen, uiteraard in limited edition om het gevoel van authenticiteit te versterken.
Met dank aan Lieven Heeremans.