Home / Blog / Webkennis van mensen belabberd

Webkennis van mensen belabberd

LATER LEZEN

IQ quizDriekwart van de Amerikanen denkt dat het internet en het world wide web hetzelfde zijn. Meer dan de helft denkt dat als een bedrijf een privacy policy heeft, dat betekent dat ze alle verzamelde data vertrouwelijk houden. Het is belabberd gesteld met de webkennis van Amerikanen, zo laat een survey van Pew Internet onder volwassen internetgebruikers zien. Jonge gebruikers doen het iets beter dan oudere gebruikers, maar die verschillen zitten vooral bij oppervlakkige kennis van sociale media (dat is hier: weten dat Facebook op Harvard ontstond).

De gebrekkige kennis van ICT-termen en -conventies is zorgwekkend. Overheden en bedrijven schenden massaal de privacy van burgers. Om te kunnen begrijpen wat er precies gebeurt, is een minimum kennisniveau noodzakelijk. Pas daarna kunnen burgers immers overwegen in hoeverre ze akkoord gaanĀ metĀ de inperking van hun vrijheid online. Onderricht in ICT dat verder gaat dan basisvaardigheden isĀ zo een voorwaarde voor burgerschap.

Je kunt zelf de quiz doen om te zien hoe je scoort. Je kunt ook ditĀ filmpje kijken om te huilen dat veel mensen niet eens weten wat een zoekmachineĀ is.

Lees ook:Ā Ouders en leraren moeten kinderen stimuleren computers te gebruiken

DEEL DIT BERICHT