Home / Blog / 16 innovatieve praktijken van 2012, beschreven en op waarde geschat

16 innovatieve praktijken van 2012, beschreven en op waarde geschat

LATER LEZEN

Aan het einde van het jaar veel lijstjes en trendvoorspellingen. We vinden deze vooral nuttig om inzicht te krijgen in het hoofd van marketeers. Contagious Magazine claimt de meeste innovatieve praktijken in ‘branding, technology, and popular culture’ te volgen. Wat halen zij uit 2012 en zijn dat inderdaad nieuwe ontwikkelingen, of oude vis in een nieuwe krant? Het rapport staat hier, PDF kan ook.

1. Bewegingen

Er zijn evenementen die door de wereldbevolking gedeeld worden en die ons – volgens Contagious – verbinden, verheffen en empoweren. Als voorbeelden worden de Olympische Spelen en de Amerikaanse verkiezingen genoemd. Daarnaast zijn er ontwikkelingen die zo’n effect hebben, voorbeelden daarvan zijn crowdfunding en disintermediation, het verdwijnen van tussenpersonen in bijvoorbeeld de verkoop van boeken.

2. Het hebben van een doel

Consumenten willen graag een betere wereld en houden daarom van bedrijven die doen alsof zij dat ook willen. Voorbeelden: Daktari 1525 van Safaricom, dat medische informatie beschikbaar maakt in Kenia; MOBILIZ van Renault dat zorgt dat ook lage inkomens hun auto kunnen laten repareren.

3. Service-design

De inzet van marketing om het leven van consumenten daadwerkelijk beter te maken door service te verbeteren. Een voorbeeld is een pizzaboer uit Dubai die dankzij technologie het bestelproces versnelde door direct iemand met de juiste taal aan de telefoon te hebben.

4. Goddelijke data

Big Data groeit. Volgens Contagious won Obama er de verkiezingen mee. Ze noemen zelfkwantificatie-projecten van Nike en Adidas als voorbeeld van de grotere Big Data-trend.

5. Technologie

De patentoorlog tussen Apple en Samsung is indicatief voor wat gaat komen. De verdere invoering van technologie brengt ethische spanningen, omdat er bijvoorbeeld steeds meer robots ingezet gaan worden. Crowdfunding maakt dat kleine bedrijven een kans kunnen hebben in de patentoorlogen.

6. Gepersonaliseerde ontwerpen

Experimenten met personalisering gaan snel en 3D-printers versnellen dit proces.

7. Sociaal zaken doen

De burgers van IJsland mochten allemaal meedenken over de grondwet via sociale media. Ook bedrijven als Domino’s Pizza, Heineken en Unilever zoeken input van hun gebruikers.

8. Foto’s delen

2012 was het jaar waarin Kodak failliet ging en Facebook Instagram kocht om foto-delers binnen te halen. Het belang van beeld wordt door iedereen bejubeld.

9. De versterking van ‘live’

Tijdens een concert twitter je en foto’s worden direct gedeeld. Sociale evenementen worden hierdoor nog socialer. Contagious noemt Coldplay en Blur als bands die hiermee toonzettend zijn.

10. Aan het scherm gekluisterd

We kijken minder filmpjes, maar besteden er meer tijd aan. De strijd om de online kijker is losgebarsten en vooralsnog heeft Red Bull gewonnen met de val van Baumgartner.

11. Augmented media

We gaan steeds meer media gebruiken om onze media te gebruiken. Naast de augmented reality van de tv is het tweede scherm hier een voorbeeld van. Alles wordt interactiever.

12. Retail

Alles gaat draaien om het combineren van online en offline verkoop. Ervaringswinkels, schermen in de zaak, alles wordt gedaan om de klant te behouden voor de grote ketens en merken. Burberry in Londen is een goed voorbeeld.

13. Massa-personalisatie

Zie punt 6.

14. Nieuwe loyaliteit

Alles draait om klantbehoud en loyaliteit, zie zo’n beetje alle punten hiervoor. Voor iedere dag gebruik ga je bonuspunten krijgen, zoals bij Nike.

15. Anders betalen

We gaan betalen via mobiel. “As people learn to pay via multiple devices, they are also becoming more open to new units of exchange, ranging from in-game virtual currency to social currency” wat dat ook moge betekenen.

16. Small but perfectly formed

De verheerlijking van het model van de startup. Bedrijven moeten allemaal snel reageren en zich kunnen aanpassen aan trends. Dat gaat beter als bedrijven klein zijn.

Wat moeten we maken van deze inzichten?

Onzintrends

  • De belofte van ‘London 2012’ van iedereen te zijn werd door de makers tegengesproken door mediabeelden af te schermen. De Amerikaanse verkiezingen waren een toonbeeld van polarisatie. Amazon.com is ook een tussenpersoon.
  • Service is altijd een onderdeel geweest van het verbeteren van klantrelaties en zou geen pluim moeten krijgen. Hetzelfde geld voor bedrijven die zich inzetten voor goede doelen om hun imago te verbeteren. Bedrijven dromen altijd van levenslange klanten en nooit eerder was die droom zo kansloos als nu.
  • Consumenten houden niet van reclame en zoeken altijd naar manieren om reclame te ontwijken. Die strijd wordt steeds explicieter naar mate bedrijven meer inhoud en reclame gaan mengen.

Slag om de arm

  • Foto’s delen wordt bejubeld, waardoor we vergeten hoezeer het geschreven woord een grotere rol is gaan spelen. Veel mondelinge informatie-uitwisseling is vervangen door tekst, denk aan dalende populariteit van bellen en de groeimarkt van whatsapp.
  • Concerten worden steeds gemedialiseerd en het begrip ‘live’ is aan inflatie onderhevig. Optredende holograms versterken de medialisering van beleving. Het is nog onduidelijk welke kant dit op gaat.

In de gaten houden

  • Crowdfunding is geen trend meer te noemen maar biedt een mogelijke uitdaging voor de grote macht van bedrijven.
  • Het is spannend te zien wie de strijd gaat winnen: de voorstanders van vrije informatie of het grote geld.
  • 3D printen en augmented media gaan de wereld veranderen.
TAGS
DEEL DIT BERICHT