Home / Blog / 4DX-technologie: geur en bewegende stoelen in de bioscoop

4DX-technologie: geur en bewegende stoelen in de bioscoop

LATER LEZEN

Waarom zou je naar de bioscoop gaan om voor veel geld een film te zien die je ook thuis vanaf de bank kunt bekijken? Het antwoord op die vraag ligt in de sociale aard van bioscoopbezoek, zo leerden de Mediadoctoren van mediawetenschapper Clara┬áPafort-Overduin. Bioscopen zien dat zelf heel anders. Zij proberen met technische snufjes kijkers over te halen naar hun zalen te komen. Het nieuwste in dat rijtje is wat 4D of 4DX genoemd wordt: een ervaring die al je zintuigen moet prikkelen. Niet alleen kijken, maar ook ruiken en voelen – bijvoorbeeld door de weersomstandigheden van een film te stimuleren en de stoelen te laten meebewegen met de actie.

Deze 4D-ervaring komt nu ook naar Nederland. In Path├ę De Munt (Amsterdam) en Path├ę De Kuip (Rotterdam) kan je vanaf december voor een flinke meerprijs een film op deze manier beleven. Het is nog niet duidelijk welke films precies. RTL Nieuws maakte er alvast een item over.

Het is maar de vraag of filmliefhebbers hierop zitten te wachten. Zo wordt er volop geklaagd over 3D-films die vaak weinig toevoegen en zelfs het kijken belemmeren. Er is zelfs een speciale 2D-bril op de markt, die het effect van 3D teniet doet zodat je gewoon kunt genieten van beeld en geluid. Geen gadgets, gewoon gezellig.

TAGS
DEEL DIT BERICHT