Home / Blog / Als Romeo & Julia mobiele telefoons hadden gehad

Als Romeo & Julia mobiele telefoons hadden gehad

LATER LEZEN

Romeo Juliet 1996Romeo en Julia leefden in een maatschappij van groepen. Hoe was het hen vergaan als ze nu hadden geleefd, na de triple revolution: de opkomst van sociale netwerken, het alomtegenwoordige internet en de altijd toegankelijke mobiele telefoon? Die vraag stellen socioloog Barry Wellman en politicoloog Lee Rainie zich in een recent artikel [abstract]. Wij leven volgens hen in een tijd van genetwerkte individualiteit. We kunnen elkaar bereiken los van waar we zijn, terwijl we tegelijkertijd in communicatie ons steeds bewust zijn van waar we zijn – denk maar aan dĂ© vraag die mensen stellen als ze iemand mobiel bellen: waar ben je?

De mobiele telefoon levert kansen en beperkingen op. Wellman en Rainie sommen de sociale affordances op. (Affordance is lastig te vertalen naar het Nederlands: het lelijke ‘verschaffing’ komt in de buurt.)

1. Ze konden hem overal mee naartoe nemen

Romeo en Julia hadden zich zo kunnen onttrekken aan surveillance van hun familie. Tegelijkertijd waren ze ook op te sporen geweest dankzij locatiediensten en misschien aanwijzingen die ze op sociale netwerken achterlieten.

2. Ze waren altijd beschikbaar geweest

Romeo’s vader had hem naar huis kunnen sommeren. Of misschien had Julia Romeo wel de hele tijd needy berichtjes gestuurd waardoor hij op haar afknapte.

3. Ze hadden elkaar privé kunnen aanroepen

Bij een vaste lijn weet het hele gezin dat de telefoon gaat. Mobiele communicatie kan tussen individuen. Zo zijn er mensen die hun (geheime) geliefde een aparte mobiel geven zodat niemand weet dat er gecommuniceerd wordt.

4. Het was makkelijker geweest in elkaars huis te komen

De mobiele telefoon maakt de muren van huizen van gezinnen dunner: tieners kunnen constant contact met elkaar hebben.

5. Ze konden meer voor- en nabespreken

Hoewel er veel geklaagd wordt dat tieners niet opkijken van hun mobieltjes, gebruiken ze die telefoons om elkaar fysiek op te zoeken. Bovendien kunnen ze uitgebreid voor- en napraten over hun ontmoetingen.

Voorbode van een revolutie

Het artikel is op punten een beetje flauw – ik schuif dat maar op de leeftijd van de auteurs. Er zijn ook nog veel meer gevolgen te verzinnen: Romeo die eindeloos selfies plaatst of met andere meisjes flirt op Instagram; trollacties op Twitter van de Capulets naar de Montagues op Twitter; of ruzie over wel of niet ook Facebook verkering nemen.

Desalniettemin laten de auteurs zien hoe in korte tijd grenzen zijn doorbroken waardoor individuen meer vrijheid hebben gekregen. De auteurs concluderen dat het verhaal van Romeo & Julia een voorbode is van de socialenetwerkrevolutie. Romeo & Julia leefden in een tijd van vastomlijnde groepen. Hun verhaal is echter een verhaal van individuen die elkaar buiten die lijnen willen opzoeken. Als Romeo & Julia mobiele telefoons hadden gehad, was hun liefde meer probleemloos verlopen. ” If only Romeo and Juliet had had mobile phones, they might have lived happily ever after”  besluiten de auteurs.

DEEL DIT BERICHT