Home / Blog / Android-kind kan met wisselende gezichtsuitdrukkingen zes emoties overbrengen

Android-kind kan met wisselende gezichtsuitdrukkingen zes emoties overbrengen

LATER LEZEN

Mensen zijn goed in het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan dieren en objecten, of dat nou een kat, een knuffelbeer of een roomba is. Bewegende gezichtsuitdrukkingen maken dat makkelijker – daarom worden katten zo makkelijk geantropomorfiseerd. In de ontwikkeling van gezelschapsrobots is het kunnen herkennen van gezichtsuitdrukkingen daarom een belangrijke stap.

Japanse onderzoekers maakten een android die met zijn gezicht zes basisemoties kan tonen: woede, afkeer, angst, blijheid, verdriet en verrassing. Vervolgens onderzochten ze [abstract] hoe goed mensen die emoties konden herkenden op foto’s. Dat bleek het beste te gaan met blij, verdrietig en verbaasd. Dat komt volgens de onderzoekers omdat de intensiteit van de emoties van de android laag was – hij kan niet zo goed fronsen.

Een robots die emoties toont klinkt wellicht ongemakkelijk, maar de toepassingen zijn bedoeld om mensen te helpen. De onderzoekers denken dat als robots emoties laten zien dit goed is voor het welzijn van mensen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de zorg voor ouderen, onderwijs, informatiestands, klantenservice en entertainment. Het is dan vooral de wisseling van emoties die ertoe doet: dus als de robots die je nu ziet opduiken in restaurants niet alleen blij kijken als ze borden naar de keuken terugrijden, maar ook verbaast als je ze bedankt voor het brengen van je drankje.

TAGS
DEEL DIT BERICHT