Home / Blog / Celebrity for president: Youssou N’Dour

Celebrity for president: Youssou N’Dour

LATER LEZEN

Ronald Reagan zei het al: “Politics is just like show business.” De Senegalese zanger Youssou N’Dour is het met hem eens en denkt de switch van zanger naar president te kunnen maken. In Nederland is N’Dour een one hit wonder. Hij stond in 1994 hoog in de hitparade met zijn hit 7 seconds, samen met Neneh Cherry, maar daarna werd weinig meer van hem vernomen. In Afrika is N’Dour echter een megaster. Hij is de bekendste artiest van het continent en is daarnaast tevens eigenaar van een televisiezender, een radiozender en heeft aandelen in twee kranten. Hij hoopt zijn bekendheid om te zetten in electoraal succes, en is niet de eerste artiest die dat probeert.

In Nederland is Henk Westbroek het geijkte voorbeeld van artiest-wordt-politicus. De zanger van Het Goede Doel richtte samen met Jan Nagel Leefbaar Nederland op. Ook Peter R. De Vries probeerde zijn bekendheid en imago te gebruiken bij het opzetten van een politieke partij. Internationaal is Wyclef Jean een bekende casus, en wellicht het meest vergelijkbaar met N’Dour. De van oorsprong Haïtiaanse rapper deed een gooi naar de Haïtiaanse presidentsverkiezingen van 2010, maar werd uitgesloten van deelname omdat hij in de vijf jaar voor de verkiezingen niet permanent woonachtig was op Haïti.

Er is vaak kritiek op deze celebrity politicians: het inzetten van de in de showbusiness verkregen populariteit in het politieke veld zou aantonen dat de verpakking belangrijker is dan inhoud. John Street neemt die kritiek onder de loep in zijn artikel Celebrity Politicians: Popular Culture and Political Representation [PDF]. Hij stelt dat er niet zo’n groot verschil is tussen beroemdheden die hun populariteit -verkregen in een andere discipline- inzetten in de politiek, en ‘normale’ politici. De laatsten hanteren eveneens een scala aan tactieken en boodschappen om zichzelf als celebrity neer te zetten: bijvoorbeeld door op de foto te gaan met andere beroemdheden, door deel te nemen aan populaire televisieshows en door partijcongressen te laten regisseren door Hollywood-regisseurs. Hij stelt dat celebrity politics de representatieve democratie niet ondermijnt, maar dat het een nieuw onderdeel is dat hoort bij politieke representatie.

DEEL DIT BERICHT