Home / Blog / Corona en de media: blockbusters hebben bioscopen nodig

Corona en de media: blockbusters hebben bioscopen nodig

LATER LEZEN

Tenet was voor mij het hoogtepunt van het bioscoopjaar 2020. Net tijdens versoepelingen konden we in de bioscoop genieten van spektakel, inclusief snoeiharde bas. Het is een film die je in de bioscoop moet zien omdat je hem moet beleven – niet alleen op een scherm dat groter is dan je tv, maar ook met een geluidsinstallatie die harder is dan wat je thuis hebt. Ondertussen werd de release van andere blockbusters steeds maar uitgesteld. De nieuwe James Bond, No Time to Die, staat nu gepland voor oktober dit jaar.

Voor filmstudio’s is het gunstig om de theaters te skippen, legt Wired uit. Je hoeft de opbrengsten dan niet te delen met bioscopen. Maar het eerste coronajaar heeft laten zien dat mensen veel minder bereid zijn om de portemonnee te trekken voor films on-demand dan voor films in een zaal:

“The new James Bond movie, No Time To Die, is instructive here. The film, to be distributed by MGM in America and Universal in the rest of the world, has been postponed repeatedly because of the pandemic. In October 2020,Β rumours (which MGM denied) began to circulate that the studio was shopping the film around to streaming platforms for $600m; no one bought it, explains Hancock, because it was way too expensive. It’s questionable whether streaming will ever bring in enough revenue to make blockbusters like Bond, which could gross more than a billion dollars, a viable proposition.”

Disney, maar ook Netflix en Amazon maken films speciaal voor hun streamingdiensten. Deze exclusieve content heeft echter veel lagere budgetten. Om een blockbuster te kunnen maken, zijn de verwachte opbrengsten van die eerste drie weken in de bioscoop nodig – dat is waar de meeste films tachtig procent van hun totale opbrengst verdienen, volgens een deskundige op Wired. Alles wijst erop dat dit ook na corona zo zal zijn. Sterker, ik durf wel te voorspellen dat als alles weer open is, bioscopen recordomzetten gaan draaien. Niet alleen om het spektakel beter te beleven dan thuis, maar vooral ook omdat naar de bioscoop altijd al zoveel meer was dan een film kijken.

TAGS
DEEL DIT BERICHT