Home / Blog / Corona en de media: meer kerkshoppen dankzij online diensten

Corona en de media: meer kerkshoppen dankzij online diensten

LATER LEZEN

Jonge christenen voelen zich niet altijd thuis bij de gezindte van hun ouders en gaan soms op zoek naar een ander kerkverband. ‘Kerkshoppen’ noemden ze dat in het onderzoek dat ik deed met christelijke jongeren in Amsterdam. Dat is niet eenvoudig: je moet weten wat er allemaal is en verschillende diensten bezoeken, waarvoor een drempel kan bestaan. Corona vergemakkelijkt dit: nu diensten worden gestreamd kun je van achter je computer vergelijkend warenonderzoek doen.

Zo verscheen in het Nederlands Dagblad een interview met student Eleonora Burggraaff die na corona van kerkverband gaat veranderen. Ze vertelt dat ze samen met haar huisgenoten naar online  diensten kijkt:

“Soms kijken we ’s ochtends live, soms kijken we later op de dag een dienst terug. De meeste huisgenoten kijken naar de dienst van hun eigen gemeente, maar we ‘shoppen’ ook wel eens. … Door die verschillende laagdrempelige online diensten ontdekte ik dat de meer traditionele, behoudende diensten mij erg aanspreken.”

Een keuze maken is nog niet hetzelfde als switchen. Uiteindelijk moet je er toch heen. Burggraaf:

“Ik vind dat de preken in de hervormde kerkdiensten van mijn huisgenoten meer diepgang hebben dan de evangelische die ik ken. Ik leer meer, en er is minder herhaling. Inmiddels kijk ik zelf geregeld naar kerkdiensten van de Oosterpoort in Gouda. Dat is een protestantse gemeente waar ik na de crisis heen wil. Dat voelt spannend. Ik ken hun diensten, maar ik ken er verder niemand. Maar ik wil dat graag.”

Corona dwingt mensen om op nieuwe manieren samen te komen en media faciliteren daarin. Het is de vraag of dit tot blijvende verschuivingen zal leiden, niet alleen in verandering van kerk, maar ook in de manier waarop kerken hun diensten aanbieden.

DEEL DIT BERICHT