Home / Blog / Cultfilms in de remix om hippe stedeling te bevredigen

Cultfilms in de remix om hippe stedeling te bevredigen

LATER LEZEN

In het stedelijk uitgaansleven wordt steeds gezocht naar originaliteit en creativiteit. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door te remixen: bestaand materiaal opnieuw gebruiken zodat iets nieuws ontstaat. Een goed voorbeeld daarvan is Rocket Cinema. Onder deze titel worden klassieke films – voorzien van een nieuwe soundtrack – vertoond op speciale plekken, buiten de standaard filmzaak. Door de combinatie van film, locatie en livemuziek van een bandje of DJ ontstaat een bijzondere ervaring.

Rocket Cinema is ontstaan in 1996 vanuit Paradiso, dat organisator is gebleven. In 2009 vond het eerste festival plaats. Toen konden bezoekers onder andere The Blair Witch Project beleven. Via koptelefoons luisterden zij naar de filmscore van DJ Carl Craig, terwijl ze door een mistig Vondelpark liepen. Gisteren ging de derde versie van het Rocket Cinema Festival van start met de vertoning van Fantastic Voyage [IMDB] in het Planetarium van Artis. De muziek was van Klerkx & The Secret die door hun rockinsteek [fragment] probeerden aan te sluiten bij het psychedelische karakter van de science fiction-film uit 1966. Meer indruk maakte de voorfilm Le Voyage À Travers L’Impossible [IMBD], een stomme film uit 1904 die dankzij de geweldige score van DJ Alec Smart volledig tot leven kwam tussen de geprojecteerde sterren in het Planetarium.

De muzikanten die de films van Rocket Cinema begeleiden, vertalen deze films naar onze tijd. Daarbij vervagen de organisatoren voortdurend opzettelijk de scheidslijnen tussen kunst en populaire cultuur (arthousefilms begeleid door techno-DJs), iets dat kenmerkend is voor de hippere cultuurliefhebber die immer zoekt naar nieuwe impulsen.

Het festival duurt tot eind november en vindt plaats in Amsterdam, Utrecht en Groningen. Het programma is hier te vinden.

DEEL DIT BERICHT