Home / Blog / De YouTubegeneratie; opgroeien op YouTube

De YouTubegeneratie; opgroeien op YouTube

LATER LEZEN

Waarom zetten ouders hun kinderen op YouTube? Waarom willen ze zo graag dat hun filmpje zoveel kijkers heeft? Willen ze populair worden via hun kinderen? En wat als het filmpje opgemerkt wordt door een TV zender? Dit is geen fictie maar pure realiteit. Het ‘mooiste’ voorbeeld dat we hier kunnen geven is het youtubefilmpje van de meisjes Sophia Grace and Rosie. Deze twee nichtjes uit Groot-Brittannië rapten een lied van Nicki Minaj met prinsessenkledij aan. De talk show ‘Ellen degeneres show’ merkte deze video op en liet de kinderen overkomen naar Amerika. Met hun schattig Brits accent en hun obsessie voor popsterren veroveren ze in mum van tijd Amerika. Maar ‘The Ellen show’ gaat echter verder en maakt ze deel van het programma. Ze laten de kinderen op uitstap gaan naar een speelgoedwinkel waar ze alles mogen kopen wat ze willen, ze laten de meisjes naar Disneyland gaan, waar ze door iedereen gefotografeerd worden. En als dat nog niet genoeg is, laten ze de meisjes interviews afnemen van bekende sterren op de AMA awards.

Kortom, ze worden door al hun voorbeelden geprezen. De kinderen genieten ten volle van de aandacht, maar dat de ouders achteloos meegaan in deze euforie is echter wat vreemd. Wat bezielt de ouders om hun kinderen zo op TV te laten komen? Hoe gaat het kind om met de plotse roem en wat vertel je je kind als de hype over is? Hoe gaat het kind er mee om als ze een puber is en de beelden nog steeds op internet te zien zijn? De kinderen denken nu dat ze geliefd zijn door iedereen terwijl er meer met hun gelachen wordt. De Ellenshow won al meer dan 37 Daytime Emmy Awards en ze behoort tot de 100 meest machtigste vrouwen ter wereld. Mag je hier zomaar mee doorgaan of moeten deze kinderen beschermd worden tegen zichzelf?

Dit is een gastblog van de Vlaamse studenten Florence, Bo, Jolien, Nele en Charlotte. Het stuk verscheen eerder op het blog POPperassen, een blog over jongerencultuur gemaakt door bachelorstudenten van de Arteveldehogeschool in Gent.