Home / Blog / Facebook injecteert links nieuws in hun trending berichten

Facebook injecteert links nieuws in hun trending berichten

LATER LEZEN

Als we het hebben over censuur op Facebook, dan denk ik zelf spontaan aan het maniakaal verwijderen van tepels of blote borsten, zelfs als het over borstvoeding gaat. Er zijn al hele stukken hierover geschreven. Maar ex-medewerkers van een specifieke functie van Facebook, trending news, vertellen nu over een hele andere vorm van censuur.

De idee van trending news, net als trending op Twitter, is dat dit bepaald wordt door een algoritme en door wat echt het meest gedeeld wordt. Nieuwsberichten die meest geklikt worden, meest gedeeld worden, zullen hoger scoren en vaker te zien zijn.

Logisch, maar nee. Wat blijkt namelijk? Als berichten een positief verhaal vertellen over de rechts-conservatieve krachten in de Amerikaanse samenleving, werden deze bewust minder geplaatst. Andere berichten, die helemaal niet trending zouden kunnen zijn wegens weinig populair, werden dan weer bewust wel gepusht naar de gebruikers. Dit zou geen bewuste politiek van Facebook zijn, maar komen door bias in het team van nieuwscuratoren. Dat zijn vaker hogeropgeleide, progressief denkende mensen. Voorbeelden van berichten die ‘geïnjecteerd’ zouden zijn geworden, zijn MH370, de aanslag op Charlie Hebdo of aanhoudende aandacht voor Syrië.

Dit is in feite niet veel anders dan wat op een kranten- of televisieredactie zou kunnen gebeuren, maar hier voelt het vreemd aan, omdat de site het anders voorstelt, nog los van de impact als je weet hoe groot het aandeel van sociale media in nieuwsverspreiding is geworden. Dan is het besef dat ‘Depending on who was on shift, things would be blacklisted or trending’ en dat mensen hier meestal weinig bewust mee omgaan,  griezelig.

(bron: gizmodo)

Dit bericht verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein. 

DEEL DIT BERICHT