Home / Blog / Facebook kapotmaken doe je zo

Facebook kapotmaken doe je zo

LATER LEZEN

De recente veranderingen in Facebook zorgen voor veel onrust. Mensen begrijpen het niet, er gaan nieuwe ‘kettingbrieven’ rond en mensen dreigen weg te gaan. Niets nieuws onder de zon want iedere keer als Facebook verandert, klagen de gebruikers. Ondertussen groeit en groeit Facebook. Het toonaangevende technologieweblog Mashable stelde in een opmerkelijk post “No, You Aren’t Going To Quit Facebook”. De reden: zonder Facebook functioneert je sociale leven niet meer. Misschien wil jij de details van je leven niet meer delen met je vrienden, maar je wilt toch hun vakantiefoto’s zien, uitgenodigd worden op hun feestjes en weten dat ze een nieuwe baby hebben. Facebook is zo alomtegenwoordig, dat je eenvoudig niet meer zonder kunt.

Dit roept een maatschappijbeeld op dat de Engelse schrijver Ben Elton heeft gecreëerd in zijn dystopische roman Blind Faith uit 2007. Hij schetst een wereld waarin je gedwongen wordt alle intieme details van je leven te delen. Doe je dat niet, dan komt de Parish Confessor verhaal halen: waarom heb je de video van je bevalling nog niet geüpload? Het is een samenleving die lijkt op 1984 van George Orwell waarin privacy niet meer bestaat onder het toeziend oog van Big Brother.

In Blind Faith vinden we ook de oplossing voor alle mensen die de groeiende macht van Facebook vrezen. De protagonist ontmoet een vrouw die zich verzet tegen de dwang van het delen door valse updates. Ze kopieert passages van anderen in haar blog en monteert zelfs het lichaam van iemand anders in haar verplichte ontmaagdingsvideo. Als je Facebook daadwerkelijk omver wilt werpen, doe je dat dus niet door op te zeggen (het is Hyves niet), maar door jezelf tot fictief personage te maken.

TAGS
DEEL DIT BERICHT