Home / Blog / Flappy Bird en de stand van beschaving

Flappy Bird en de stand van beschaving

LATER LEZEN

photoFlappy Bird veroverde stormenderhand de wereld. In korte tijd werd het spelletje hét onderwerp van gesprek op het internet. Toen de maker aankondigde de game te verwijderen, was het internet dan ook te klein. Naast boze reacties (doodsbedreigingen en andere vuilspuiterij) verschenen er ook diepgravende analyses.

Op The Atlantic verscheen een stuk van 2847 woorden met de titel ‘The Squalid Grace of Flappy Bird: Why playing stupid games staves off existential despair’. Het handelt over de leegte van het bestaan en hoe Flappy Bird ons daarvan bewust maakt. The Daily Beast kopte ‘Addiction & Fame: How Flappy Bird is the App Store’s Grunge Moment’. De boodschap van het korte bestaan van Flappy Bird wordt gelijkgesteld aan  Kurt Cobains laatste woorden: ” it’s better to burn out than to fade away”. Elders vind je ‘4 Life Lessons Flappy Bird Will Teach You‘ en ‘Flappy Bird is the embodiment of our descent into madness’.

Wat moeten we hiervan maken? Is het bespottelijk dat er zoveel doorwrochte, diepgravende stukken worden geschreven over een simpel computerspelletje? Of staat Flappy Bird echt symbool voor de stand van onze beschaving?

Alle populaire cultuuruitingen vertellen iets over onze cultuur. Mensen geven betekenis aan culturele objecten, dus ook aan Flappy Bird. Die betekenissen kunnen de inzet worden van maatschappelijke en culturele strijd, denk maar aan de afkeer van reality-TV, de zorgen over housemuziek of het dédain voor musicals.

Misschien speelt er bij Flappy Bird nog iets anders. Het was een kortstondige hype en media zijn dol op kortstondige hypes. Er is online bovendien veel ruimte voor reflectie. De kans is groot dat je als online opiniemagazine clicks misloopt als je niet rapporteert over de dood van een rage. Hoe hoogdravender de inzet, hoe beter je stuk dienst doet als click-bait. De think pieces over Flappy Bird (verzameld op deze handige tumblr) zijn in die zin exemplarisch voor de schrijfcultuur op het internet in 2013/2014. En ook díe observatie maakt Flappy Bird dus een relevant fenomeen voor culturele analyse.

TAGS
DEEL DIT BERICHT