Home / Blog / Geboortegolf na stroomuitval is onzin

Geboortegolf na stroomuitval is onzin

LATER LEZEN

De storm Sandy die vannacht de Amerikaanse oostkust teisterde zorgt voor veel grapjes over een babyboom over negen maanden. Omdat de stroom is uitgevallen, zouden mensen niets anders kunnen doen dan tegen elkaar aan kruipen in bed – met een geboortegolf over negen maanden als logisch gevolg. Klopt dat wel? In 2004 was er een stroomuitval in Michigan. Op Science Daily stelde socioloog S. Philip Morgan, hoofd van de Population Association of America toen dat een babyboom na zo’n storing onzin is.

Ten eerste zorgt een stroomuitval niet bij alle stelletjes voor seks. Zo stranden veel mensen, die dan dus niet met hun geliefde hun bed kunnen kruipen. Ten tweede leidt seks niet automatisch tot baby’s. Een stroomuitval doet niets aan de kinderwens en een stroomuitval zorgt er niet voor dat anticonceptie niet werkt. Er is volgens Morgan meer nodig dan alleen een stroomuitval voor een geboortegolf. De oorsprong van de mythe herleidt hij tot de blackout van 9 november 1965 in New York. Ook toen gingen dit soort verwachtingen de ronde, maar volgens Morgan is er geen bewijs.

De mythe van de ‘blackout babyboom’ is onderdeel van populaire cultuur. Het is een urban legend: moderne folklore. Het verhaal wordt steeds (door)verteld en voor waar aangenomen.

DEEL DIT BERICHT