Home / Blog / History repeating: jongeren worden gewaarschuwd voor wat ze online posten

History repeating: jongeren worden gewaarschuwd voor wat ze online posten

LATER LEZEN

Alsof het 2010 is: de Washington Post waarschuwde deze maand dat jongeren online een digitale voetafdruk achterlaten die wellicht niet in goede aarde valt bij universiteiten en toekomstige werkgevers. Waar het in het in 2010 ging om Millennials en Facebook en (in Nederland) Hyves, gaat het nu om Gen Z en TikTok. Ook toen werd er gesproken van een generatie die voor het eerst online is opgegroeid. Belangrijk verschil: toen ging de waarschuwing over foto’s van alcoholgebruik en ander losbandig gedrag, in de WaPo gaat het over het delen van mentale problemen en stoornissen.

“Aly Drake says she used TikTok like a diary. When she felt friendless, she’d make a video about it. When she noticed the symptoms of her bipolar disorder or wondered if an ex was still thinking about her, she’d open the app and press record. It helped that she was “obsessed” with understanding the app’s algorithm and what content performed well, the 19-year-old said. On TikTok, her videos reached people who understood her and what she was going through, she said. But her videos also reached the coaches of the college water ski program she hoped to join. They sent her an email saying her videos were “too negative,” she said. And she was denied a spot on the team.”

Dat verschil maakt uit. Jongeren snapten toen ook wel dat het niet handig is dronken foto’s van jezelf te plaatsen die misschien tot in de eeuwigheid online blijven rondgaan (al blijkt dat reuze mee te vallen zien we nu). Maar het delen van persoonlijke problemen is een ander verhaal. Populaire cultuur moedigt publieke biechten aan, van Oprah Winfrey’s talkshows via de confessional van reality-TV naar de algoritmes van sociale netwerken. Onder het mom van ‘bewustwording’ leren we dat een ander baat kan hebben als we onze verhalen en trauma’s delen, en dus doen we dat massaal. Jongeren voorop, niet in de laatste plaats omdat ze tijdens de coronaperiode sociaal geïsoleerd waren.

Authenticiteit is een belangrijke waarde, maar een werkgever neemt liever niet iemand met borderline in dienst. Die clash van waarden en belangen maakt het lastiger om jongeren te weerhouden zulke content te plaatsen. Het zou immers niet zo moeten zijn dat een stoornis effect heeft op je kansen op de arbeidsmarkt.

TikTok was een paar jaar een platform waar jongeren zich alleen waanden. Die tijd is voorbij, ook dit platform wacht het lot dat voorgangers Facebook en Instagram al ten deel viel: uiteindelijk komt de massa. Het is belangrijk jongeren deze mediakennis te geven: jeugdcultuur kan zich online moeilijker onttrekken aan het zicht van volwassenen.

Beeld gegenereerd met Dall-E 2. 

DEEL DIT BERICHT