Home / Blog / Hiv in Nederland, een overzicht van documentaires en films

Hiv in Nederland, een overzicht van documentaires en films

LATER LEZEN

Representatie is belangrijk: groepen die er in de media niet mogen zijn, zijn extra kwetsbaar in de samenleving. Die onzichtbaarheid maakt vatbaar voor psychische problemen, suïcidale gedachten, en geestelijk en fysiek geweld. Dat geldt voor minderheden, maar bijvoorbeeld ook voor ziektes en stoornissen. De recent verschenen serie It’s A Sin gaat over de aidsepidemie van de jaren 80 en verbeeldt dus hiv en aids. Op de site van de Hiv Vereniging verscheen naar aanleiding daarvan een blogpost over de representatie van hiv in Nederland. Deze alinea’s zijn met toestemming overgenomen, op hun site een lijst met series, films en documentaires over hiv in Nederland:

Beeldvorming rondom hiv en aids is binnen de Hiv Vereniging een belangrijk onderwerp en we werken hard aan een up-to-date en positief beeld over mensen met hiv. Hiermee hopen we stigma te verminderen en kwaliteit van leven te verbeteren. Documentaires en films dragen daar aan bij, maar kunnen het ook tegen werken. It’s A Sin krijgt bijvoorbeeld ook de nodige kritiek; het zou mensen met hiv wegzetten als zielige patiënten en te veel inspelen op de schuldvraag.

Als kijker kun je bij het kijken van films, series en documentaires over hiv kritisch zijn, en spiegelen aan het huidige beeld rondom hiv. Tegenwoordig is hiv-medicatie zo goed dat mensen met hiv net zo oud kunnen worden als ieder ander, gezonde kinderen kunnen krijgen en hiv niet meer kunnen overdragen via seks. Maar we moeten ook niet vergeten dat in sommige delen van de wereld de aidsepidemie nog steeds heerst, plaats en context zijn dus altijd belangrijk.

Bekijk het overzicht bij de Hiv Vereniging

DEEL DIT BERICHT