Home / Blog / Hoge aantal downloads Game of Thrones schuld van HBO zelf

Hoge aantal downloads Game of Thrones schuld van HBO zelf

LATER LEZEN

De fantasy-serie Game of Thrones heeft de twijfelachtige eer dit seizoen de meest gedownloade serie te zijn volgens TorrentFreak. Beter gezegd: the most pirated, want het gaat om torrent-downloads. Je zou dit kunnen wijten aan de aantrekkingskracht van de serie. Verschillende internetsites wijzen er echter op dat HBO zelf schuldig is aan de piraterij en niet alleen omdat ze zoiets moois hebben gemaakt. Het komt neer op twee zaken.

Allereerst zijn er veel mensen die torrents gebruiken omdat ze niet willen wachten tot de show eindelijk in hun land te zien is. Ten tweede grijpen veel mensen naar de torrent omdat het in de VS kostbaar is een legale stream te kijken. HBO heeft ervoor gekozen de content alleen online beschikbaar te maken voor hen met een volledig HBO-abonnement. Deze cartoon van The Oatmeal laat zien hoe moeilijk het is om te betalen voor Game of Thrones. Veel kijker willen dat echter wel, zo getuigt het initiatief Take My Money HBO waar mensen kunnen aangeven hoeveel ze bereid zijn HBO te betalen voor een zogenaamde stand-alone streamingdienst.

The New Statesman wijst erop dat HBO te zeer vast zit in een oud televisiemodel. HBO verkiest exclusiviteit voor haar series. Dat die exclusiviteit niet meer houdbaar is in de tijd van internet lijkt nog niet door te dringen. Het negeren van de vele mensen die nu via Take My Money HBO een oproep doen zal wel eens een dure zet kunnen zijn.

Lees in dit kader ook dit interview met filmmaker Tom Lowe die de samenwerking aan wil gaan met torrentsites in plaats van ze te bestrijden.