Home / Blog / Internetmunt symbool voor strijd tussen idealisten en gevestigde macht

Internetmunt symbool voor strijd tussen idealisten en gevestigde macht

LATER LEZEN

Hoewel het internet meer en meer wordt overgenomen door mainstream-gebruikers en marketingtypes, is het nog steeds een zandbak voor hackende pioniers en duistere nerds. Het is een plek waar cyberanarchisten proberen alternatieve gemeenschappen op te zetten. Een voorbeeld daarvan is Bitcoin [wiki], een alternatieve en virtuele munt. In tegenstelling tot bij banken maar in overeenkomst met de idealen van het internet zijn alle transacties publiek. Tenzij een gebruiker daar zelf voor kiest, is zijn IP-adres (en daarmee zijn identiteit) echter anoniem.

Bitcoins kunnen net als echt geld gestolen worden. Omdat ze buiten het bancaire systeem vallen,  zijn ze ideaal voor hackerorganisaties. Daarnaast zijn ze natuurlijk handig voor illegale zaken. De munt kreeg grote bekendheid in juni toen het online magazine Gawker aandacht besteedde aan Silk Road, een website waar je illegale drugs kunt kopen die vervolgens met de post bij je thuis bezorgd worden. Om de site te kunnen bezoeken moet je eerst langs anonimiserend netwerk Tor – ook al zo’n vrijplaats voor activisten, klokkenluiders en criminelen. Het stuk in Gawker ging viral en het duurde niet lang voordat Amerikaanse senatoren vragen gingen stellen.

Bitcoin is wel de Wikileaks van geld genoemd. Het maakt gebruik van peer-to-peer technologie en het dwingt tot nadenken over het belang van anonimiteit en privacy op het internet, allemaal op plaatsen waar natiestaten en hun justitiële instituties weinig vat op hebben. Hierdoor is de toekomst van Bitcoin fundamenteel onstabiel, maar indicatief voor de strijd die momenteel plaatsvindt op het internet tussen pioniers en idealisten, en de gevestigde orde.

TAGS
DEEL DIT BERICHT