Home / Blog / Je kunt het Oekraïense leger crowdfunden, maar pas op

Je kunt het Oekraïense leger crowdfunden, maar pas op

LATER LEZEN

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is ongelijk: het defensiebudget van Oekraine is met $6 miljard slechts tien procent van dat van Rusland. Je hoeft geen burger van Oekraïne te zijn om te helpen. MIT Technology Review wijdde een artikel aan crowdfundingsacties die het leger financieel te steunen.

Het bekendste initiatief is de non-profit stichting Come Back Alive, waarbij je geld direct naar het leger gaat. De stichting werd opgericht in 2014 toen Rusland de Krim binnenviel. De overheid noemt het initiatief “Ukraine’s main charity fund”. Come Back Alive had op vrijdag al $4 miljoen in crypto opgehaald.

De handigste manier om te crowdfunden is via platforms als Patreon. Helaas heeft Patreon afgelopen donderdag ineens besloten de steunpagina te schrappen. Volgens het platform omdat de aanschaf van militair materieel tegen de regels is. MIT Technology Review rapporteert echter dat de pagina hiervoor jarenlang wel toegestaan was. Op moment van schrijven is de pagina nog steeds offline. Het laat zien hoe afhankelijkheid van zulke donatieplatforms onzeker is.

Gelukkig kan je nog steeds doneren via de website van Come Back Alive. Je kunt ook direct geld overmaken aan de Oekraïense regering, via haar website. Als je geen geld aan wapens wilt besteden, maar wel in de strijd wilt helpen kan je ook de Engelstalige kwaliteitskrant The Kyiv Independent financieel steunen, via Patreon of – liever – GoFundMe. Daarnaast is er Stichting Vluchteling of natuurlijk het Internationale Rode Kruis voor noodhulp.

MIT Technology Review heeft ook nog een – evidente – waarschuwing. Er zijn verschillende initiatieven, maar niet iedereen is wie ze zegt wie ze zijn:

“To offer an example, one Twitter account was previously used for gambling. Now it’s sharing Bitcoin links and claims to be raising money to help fund the fight against Russia.”

Verifieer dus aan wie je geld geeft. Vergeet daarbij niet dat deze oorlog ook een informatieoorlog is.

DEEL DIT BERICHT