Massaclaim op TikTok vanwege privacyschending
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) schrijft voor dat de data van kinderen onder de 16 jaar alleen verzameld mogen worden met expliciete toestemming van de ouders. TikTok is populair onder deze leeftijdsgroep maar vraagt die toestemming niet. Op basis hiervan eisen de Consumentenbond en de speciaal opgerichte stichting Take Back Your Privacy nu 1,5 miljard euro van ByteDance, de eigenaar van TikTok.
Daarnaast betogen de twee partijen dat ook de Europese videowet wordt overtreden. NRC schrijft dat gesteld wordt dat er sprake is van:
“het toebrengen van „geestelijk letsel”, „verslavingsprikkelende werking van de profilering en algoritmes” en van het „slechte zelfbeeld” en de „onrealistische schoonheidsidealen” die TikTok bevordert. Het overlijden van een Italiaans kind bij een van de ‘challenges’ wordt TikTok voor de voeten geworpen.”
Zulke claims zijn communicatiewetenschappelijk lastig hard te maken.
NRC noemt dat de claims een “commerciële ondergrond” hebben, het is een manier om geld te verdienen aan big tech. Dat maakt dit een extra mooi onderwerp om met de doelgroep van TikTok in de klas te bespreken: hoe rechtvaardig is dat?