Home / Blog / Nog steeds geen aanpak seksuele intimidatie online

Nog steeds geen aanpak seksuele intimidatie online

LATER LEZEN

Het is de week van #metoo, de hashtag waaronder mensen online hun ervaringen met seksueel geweld deelden. Vaak gaat het daarom om fysieke vormen, van billen knijpen tot verkrachting. Online seksuele intimidatie komt ook voor, al wordt het nog maar door weinig mensen erkend als vorm van intimidatie. Deze zomer presenteerde Atria een handige factsheet.

Het gaat om:

  • sexting zonder toestemming (het ongewenst maken en/of verspreiden);
  • wraakporno (variant van bovenstaande);
  • grooming;
  • online verspreiden van beelden van seksueel geweld;
  • sextortion;
  • ongevraagd toesturen of plaatsen van online seksueel getinte berichten.

We weten niet goed hoe vaak online seksuele intimidatie voorkomt, omdat de aard en ernst per geval verschilt en omdat er vooral onderzoek onder jongeren wordt gedaan. Onder die groep komt het ongewenst zien van seksuele beelden het meeste voor: 54% van de meisjes, 18% van de jongens). 19 procent van de meisjes in online ongewenst seksueel benaderd tegenover 6 van de jongens. 14 procent van de meisjes heeft vervelende ervaringen met sexting, tegenover 6 procent van de jongens. Een derde van de jonge vrouwen (18-27 jaar) heeft wel eens online seksuele intimidatie meegemaakt.

Er bestaan verschillende interventies om zulke negatieve ervaringen te komen. Deze zijn allemaal gericht op jongeren. Daar is veel voor te zeggen, maar het is natuurlijk raar dat seksuele intimidatie onder volwassenen nauwelijks onderzocht of bestreden wordt.

Atria wil graag dat huidige wetgeving aangescherpt wordt zodat online seksuele intimidatie beter aangepakt kan worden.  Momenteel is er namelijk geen apart wetsartikel in het Wetboek van Strafrecht voor en is het dus lastig om mensen te kunnen vervolgen. De huidige regering geeft hier geen prioriteit aan: in het Regeerakkoord worden (online) seksuele intimidatie en andere vormen van seksueel geweld niet genoemd.

Beeld: Atria. 

TAGS
DEEL DIT BERICHT