Home / Blog / Ook de muziekindustrie is bang voor de komst van kunstmatige intelligentie

Ook de muziekindustrie is bang voor de komst van kunstmatige intelligentie

LATER LEZEN

Dankzij AI kunnen zangers zingen in talen die ze niet beheersen of worden liedjes gecoverd door artiesten die ze nooit zouden zingen. Het leidt tot zorgen binnen de muziekindustrie. Mij lijkt het vooral geinig: je kan zo makkelijk een feestnummer maken van een verjaardagsgedicht of een housebeat zetten onder een gevleugelde uitspraak van een vriend. Anders gezegd: het democratiseert het maken van muziek door barrières op apparatuur en vaardigheden weg te nemen.

Gek genoeg ziet Wired ook daarin een bedreiging. Het is namelijk vrij gemakkelijk om een liedje op een muziekstreamingdienst te krijgen. Bij Spotify en Apple moet je wel een distributeur of label hebben, maar dat is een klein obstakel. Op SoundCloud kan iedereen publiceren. De vrees is dat zulke bibliotheken overstroomd zullen worden met amateurcontent. Die moet allemaal opgeslagen worden, en opslag vreet energie.

Een ander aandachtspunt voor amateurgebruikers is het auteursrecht. Net als in de kunstsector is het nog onduidelijk bij wie het auteursrecht rust. Net als bij de beelden die een AI als DALL-E 2 maakt, is muziek die AI voortbrengt het resultaat van een leerproces op basis van bestaand materiaal: bij DALL-E bestaande foto’s, schilderijen en ander beeld, bij muziek-AI bestaande liedjes. Platenmaatschappijen verzetten zich nu tegen AI-modellen die getraind worden op nummers uit hun catalogus. Dit gaat een juridische strijd worden. Wie is er straks aansprakelijk als copyright geschend wordt: de amateurmaker of het platform waarop het nummer staat?