Home / Blog / Rembrandt in een highbrow strip

Rembrandt in een highbrow strip

LATER LEZEN

Het Rijksmuseum wilde graag een strip over Rembrandt laten maken. Dat is gelukt met Rembrandt, de graphic novel. Stripmaker en illustroter Typex (pseudoniem van Raymond Koot) tekende beeldroman waarin het leven van de schilder verbeeldt wordt. Vooral de relaties met mensen in het leven van Rembrandt staan centraal. Typex liet zich bij het tekenen leiden door de zelfportretten. Daaruit spreekt volgens hem het karakter van de schilder. Het boek telt 240 pagina’s en is niet direct bedoeld als verpopularisering van Rembrandt. Ook is het geen educatieve strip, al was het alleen maar omdat hij niet historisch correct is.

Typex zegt daarover in een interview met de VPRO Gids:

“Alleen met een leugen kun je de waarheid vertellen. Ik geloof niet in de waarheid. Ik denk dat je een waar verhaal alleen maar kunt vertellen door een parabel. Het verhaal zit in hoe mensen eruit zien en hoe ze bewegen, niet in de gebeurtenissen. Die zijn geïnterpreteerd en telkens herverteld. Er zijn natuurlijk feiten en die staan in de documenten die er nog zijn. Data van wanneer hij trouwde, wanneer zijn zoon Titus stierf. Je hebt de feiten en de rest kleur je in met je eigen ervaringen”.

Er zitten veel ervaringen van Typex in de strip. Typex vindt daarom zelf dat het een soort van autobiografie van Rembrandt is geworden.

De strip is te koop in paperback van 25 euro én in een luxe-editie. Er werd ook een korte documentaire gemaakt over Typex en Rembrandt. 

TAGS
DEEL DIT BERICHT