Home / Blog / Replicatie van psychologisch onderzoek toont zwaar probleem

Replicatie van psychologisch onderzoek toont zwaar probleem

LATER LEZEN

Replicatieonderzoek (het opnieuw uitvoeren van een onderzoek met andere proefpersonen) is een tijdje niet zo populair geweest, omdat het vaak minder interessant leek voor wetenschappelijke journals om te publiceren. Maar gelukkig is het tij aan het keren, in die mate zelfs dat er soms al klachten zijn over een ‘replicatiepolitie‘ (een 1 april-bericht waarvan de bronnen spijtig genoeg geen grap zijn).

Nochtans: als een studie opnieuw gedaan wordt en de oorspronkelijke inzichten worden bevestigd, dan is dat toch fijn? Crowdsourcing leverde het project Reproducibility Project: Psychology op waarin honderd psychologische onderzoeken opnieuw werden uitgevoerd. Ogenschijnlijk is het resultaat niet zo hoopgevend: slechts 39 onderzoeken werden positief bevestigd.

Dit geeft echter slechts een oppervlakkig beeld. De 61 andere studies waren niet per definitie fout, slechts 15 werden echt helemaal tegengesproken. 24 kwamen nog steeds behoorlijk dicht in de buurt, maar konden op basis van de vooropgestelde criteria niet als een ‘ja’ gemarkeerd worden.

Lees meer op het nieuwsblog van Nature waar dit onderzoek momenteel under review is. 

replicatation-graphic-b

Dit stuk verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein.

DEEL DIT BERICHT