Verantwoord excessief drugsgebruik op circuitparty’s
Drugsgebruik is alomtegenwoordig in het uitgaansleven en dat geldt ook voor circuitparty’s. Deze feesten draaien om plezier en de drugs worden daarop uitgekozen. Antropoloog Mickey Weems die onderzoek deed naar circuitparty’s [open access] stelt dat er daarbij vijf criteria zijn:
“the drug should enable the user to be more social, it should help the user stay awake, it should enhance the music, the user should feel sexy, and the user should feel a fun sense of delirium without becoming clumsy” (p. 59).
Hallucinogenen als lsd worden daarom zelden gebruikt. Sinds de jaren 90 zijn vier soorten populair en dominant. Ze hebben liefkozend meisjesnamen gekregen en staan in de VS bekend als de girlfriends: Stacy (MDMA), Katie (ketamine), Gina (GHB) en Tina (crystal meth). Vaak worden ze in combinatie gebruikt.
Harm reduction
Aan drugs kleven risico’s en circuitbezoekers zoeken naar manieren om die te managen. In de gay community staat zogeheten harm reduction hoog in het vaandel: het verbieden of beschamen van drugsgebruik werkt niet, educatie wel. Hoe dit aangepakt wordt verschilt per land. In de VS met de war on drugs is het voor hulpverleners moeilijk om informatie aan te bieden omdat dit gezien wordt als aanmoediging. In Nederland daarentegen bestaan organisaties als Mainline die bijvoorbeeld gezondheidstrainingen en chemsex support aanbiedt.
De nadruk op excessief maar verantwoord gebruik in de gay scene blijkt ook uit een recent onderzoek [abstract] naar GHB-gebruik onder Australische LHBTQ’s. Zij hanteren verschillende strategieën om veilig te gebruiken, zoals het zoeken naar informatie bij peers en online, het zorgvuldig doseren en timen, en alleen samen met anderen gebruiken. Dat betekent niet dat het altijd goed gaat: alle respondenten hadden wel eens een slechte ervaring gehad, van in slaap vallen tot ziekenhuisopname. Veiligheid wordt daarom sterk gezocht in vertrouwen in de mensen om zich heen: weten zij wat te doen bij een overdosis en doen ze dat ook?
Solidariteit
Weems betoogt dat circuitparty’s staan voor transcendente solidariteit, het zijn rituele performance met een “gay twist”. Drugs zijn daar onderdeel van. Ze laten de bezoekers zich goed voelen en ze doen de muziek beter binnenkomen. Circuitparty’s zijn ook plekken waar sterk geoordeeld wordt op uiterlijk. Ook daarbij helpen drugs:
“a Circuiteer uses intoxicants as social lubricants to reduce the friction that one feels when exposed to the scrutiny of so many other people. When used properly, drugs allow participants to express their attraction to the objects of their desire, or at the very least, be tolerant of the less attractive” (p. 249).
Dit is de derde blogpost in een reeks over circuitparty’s. De eerste, over de geschiedenis, lees je hier, de tweede over het ontbreken van fysiek geweld hier.
(c) beeld: Linda Duits