Home / Blog / Waarom zelfs de saaie Jon Snow een spin-off krijgt

Waarom zelfs de saaie Jon Snow een spin-off krijgt

LATER LEZEN

Wie had er een Game of Thrones spin-off over Jon Snow op z’n verlanglijstje staan? Ik in ieder geval niet. Dat House of the Dragon – over het begin en het einde van House Targaryen – niet de enige nieuwe serie zou zijn die het GoT-universum gaat uitbreiden, wist ik. Maar dat er mensen zijn die willen weten hoe het met Snow aan de andere kant van de muur gaat, verbaast me oprecht.

Niets ten nadele van Kit Harrington die hem speelde, maar Snow was vaak een van de saaiste personages van GoT. Zelfs toen hij door vrijwel iedereen in Castle Black werd neergestoken, was het niet echt spannend, omdat er werkelijk niemand twijfelde dat hij weer uit die pijnlijke dood zou herrijzen. En het leuke aan de wereld van George R.R. Martin is juist dat iedereen dood kan. Iedereen behalve Jon Snow.

Snow was wat mij betreft op z’n leukst in het ‘You Know Nothing, Jon Snow’-tijdperk met Ygritte. Maar ergens denk ik niet dat ze bij HBO overwegen om er een Jon Snow-romcom van te maken. Wat het wel wordt, is nog niet bekend. Het enige dat we weten is dat er een serie over Jon Snow in ontwikkeling is. En dat Kit Harrington al betrokken is. Dat laatste betekent waarschijnlijk dat de aankondiging geen proefballonnetje was, om te kijken of er animo naar zo’n serie is, maar dat het project al in een verder gevorderd stadium is.

Het Breaking Bad-universum
De Jon Snow spin-off was niet de enige spin-off die afgelopen weken werd aangekondigd, of geteased. Dan McDermott, hoofd entertainment van kabelaar AMC, liet in een interview met Variety vallen dat, als Better Call Saul ten einde is, hij heel graag een tweede spin-off van Breaking Bad wil als makers Vince Gilligan en Peter Gould hiervoor openstaan. En Netflix kondigde Squid Game: The Challenge aan, een real life Squid Game met de ‘grootste geldprijs uit de televisiegeschiedenis ooit’. Ik denk dat het veilig is om aan te nemen dat deze gameshow z’n kandidaten niet zal doodmaken, wat betekent dat het een spelletje Annemaria koekoek voor volwassen wordt.

De spin-off is niet nieuw in serieland. Uit Cheers ontsproot het zeer succesvolle FrasierFriends bracht de flop Joey voort. En op Law & Order kwamen eindeloos veel varianten. Net als bij de reboot, en de series die gemaakt worden van populaire podcasts, geldt voor een spin-off (en een sequel of prequel) namelijk dat het een redelijk veilige gok is voor de studio’s en streamers. Een spin-off heeft, ondanks dat het een nieuwe titel is, een ingebouwde doelgroep en dus direct kijkers. Game of Thrones was een van de populairste series van de afgelopen jaren en een flinke groep van deze kijkers zal altijd inschakelen voor een nieuw avontuur in GoT-universum. Maakt niet uit over wat, of wie, het gaat.

Het Sherindanverse
Dat het op dit moment spin-offs regent, meer dan ooit lijkt wel, komt weer omdat iedere streamer en studio een of meer eigen, exclusieve universums probeert te creëren. Een wereld vol series (en films, games) waarvoor de fans blijven terugkomen naar het platform. Disney+ zet daarom enorm in op de werelden van Marvel en Star Wars. HBO hoopt een heel Game of Thrones-universum te ontwikkelen. Het Amerikaanse Paramount heeft de hitserie Yellowstone van Taylor Sheridan inmiddels al drie spin-offs gegeven, waardoor er een heus ‘Sheridanverse’ is ontstaan. AMC zou blijkbaar niets liever willen dan een uitgebreid Breaking Bad-universum. En Netflix, dat gek genoeg nog niet echt een ‘universe’ heeft, lijkt met Squid Game: The Challenge een eerste stap te zetten. Al zou het me ook niks verbazen als er, naast de huidige games, ooit Stranger Things spin-offs komen (een Steve en Eddie sitcom, wellicht?).

Het is de vraag of al deze universums de kwaliteit van series ten goede komen. Persoonlijk heb ik, na een jaar Marvel- en Star Wars-series, het gevoel dat iedere nieuwe serie de magie van het origineel een beetje wegneemt. Alsof de verf iedere keer een beetje wordt verdund en er uiteindelijk steeds minder kleur overblijft. Maar de Marvel- en Star Wars-titels zijn niet voor mij gemaakt (al vond ik het begin van WandaVision erg leuk, en geniet ik nu ook van Ms. Marvel), dus wie weet word ik eind van de zomer omvergeblazen door House of the Dragon. En kan ik daarna niet wachten om herenigd te worden met Jon Snow. Er zijn gekkere dingen gebeurd.

Dit stuk verscheen eerder in Anke’s nieuwsbrief I Like To Watch. Daarin bespreekt ze tweewekelijks ontwikkelingen in televisieland en geeft ze actuele serietips. Abonneren kan hier

DEEL DIT BERICHT