Home / Blog / Wat je moet weten van fetisj-cultuur

Wat je moet weten van fetisj-cultuur

LATER LEZEN

“Achterlijk zijn … de mensen die uit angst voor eigen verlangens afgeven op anderen die hun fetisjen publiekelijk vertonen”, schrijft de vorig jaar overleden socioloog Gert Hekma in zijn ABC der Perversies (p. 82). Onbegrip of zelfs afkeur voor wat andere mensen lekker vinden zien we volop in de media, misschien juist ook wel omdat fetisjcultuur zich onttrekt aan de mainstream. Hekma zag fetisjisme als

“de meerwaarde die seks krijgt voor mensen die hun geliefde objecten kennen en weten te gebruiken, niet door exploitatie van derden maar door gedeeld plezier met anderen” (p. 78).

Fetisjcultuur is weinig zichtbaar in de publieke ruimte, maar komt tot uiting op specifieke plekken. Club Church is daar een van. Daar worden speciale fetisjfeesten georganiseerd en kunnen mensen dus samen genieten van gedeelde seksuele voorkeuren.

In een nieuwe aflevering van hun podcast praten de Mediadoctoren met Anne Rodermond, afgestudeerd op modevormgeving aan de Rietveld Academie en nu manager van Church aan de Amsterdamse Kerkstraat. We pellen het concept fetisj af. Hoe ontstaan ze, waarom worden ze (ook) collectief geuit en wat is de connectie met gay cultuur? We hebben het over trends, codes en acceptatie. Uiteraard gaat het ook over de rol van media. Hoe kan fetisjcultuur opvattingen over seksualiteit minder beperkt maken?

Meer informatie over deze podcast op de website van Onder Mediadoctoren. 

DEEL DIT BERICHT