Home / Blog / Nederlandse tieners gaan goed met hun online privacy om

Nederlandse tieners gaan goed met hun online privacy om

LATER LEZEN

Voorkant rapportSinds de opkomst van sociale media wordt er volop gewaarschuwd over mogelijke gevolgen. Jongeren zouden zich onvoldoende realiseren dat een dronken foto wel eens nadelig zou kunnen zijn bij een latere sollicitatie. De dronken foto is een clichébeeld geworden voor de omgang van tieners met privacy online. We hebben echter geen idee of dat ook klopt. Hoe denken tieners over privacy, welke gegevens delen ze waar en met wie, en welke rol speelt hun omgeving (zoals vrienden, ouders, en school) daarbij? Deze vragen worden beantwoord in een nieuw onderzoek van Mijn Kind Online en Kennisnet, waarbij ik als wetenschappelijk adviseur betrokken mocht zijn.

Het onderzoeksrapport [PDF] begint met een overzicht van actueel gebruik van sociale netwerken en communicatie-apps. Deze cijfers krijgen extra waarde door ze te vergelijken met die uit Samen Leren, een onderzoek dat Mijn Kind Online en Kennisnet vorig jaar hielden (zie onze bespreking). Toen bleek dat nog maar één op de tien jongeren Snapchat gebruikte, nu is dat 38 procent. Dit is interessant omdat het laat zien dat jongeren blijkbaar behoefte hebben aan een gesloten app waar foto’s niet tot in de eeuwigheid zichtbaar zijn.

Jongeren hebben diverse opvattingen over privacy. Ze vinden niet dat iedereen alles mag weten, al zijn er ook jongeren die (net als sommige volwassenen) vinden dat ze niets te verbergen hebben. Jongeren maken een onderscheid tussen welke partijen niets van ze mogen weten. Vreemden en kinderlokkers staan daarbij bovenaan, de NSA en de overheid staan opvallend hoog.

Figuur

Tieners geven zichzelf gemiddeld een 7,2 als cijfer voor hoe goed ze hun privacy managen. We zien dit bijvoorbeeld terug in de keuze voor een app. Liefdespraat en klachten over school versturen ze het liefst via privé-communicatie, foto’s van een feestje of van eten worden ook graag publiekelijk gedeeld. Meer dan de helft heeft wel eens eigen informatie aangepast of verwijderd. Opvallend: ze verwijderen verouderde foto’s en spelfouten. Minder verrassend: negatieve opmerkingen of andere dingen die ze boos, verdrietig, of dronken hebben geplaatst. De tieners geven aan dat ze ook groeien in hun omgang met sociale media. Ze vinden zichzelf wijzer dan toen ze jonger waren.

Het rapport bespreekt afzonderlijk hoe deze tieners omgang met Facebook, Twitter en Snapchat. Vijftien procent van de respondenten gebruikt een app om foto’s van Snapchat te kunnen bewaren. Twaalf procent slaat ook daadwerkelijk foto’s op.

Tieners zijn opmerkelijk vertrouwd met hun ouders. Leeftijd speelt daarbij wel een rol: hoe jonger, hoe vaker ouders wachtwoorden weten. Bij 12-jarigen is dat zeventig procent, bij 17-jarigen nog maar dertig procent.  Ze willen niet verplicht vrienden zijn met hun ouders, maar 84 procent van de tieners is dat wel. Achttien procent vindt zelfs dat ouders whatsapp-berichten en sms’jes mogen lezen. Van 69 procent heeft de ouder nog nooit iets ongewenst online gepost. De meeste tieners vinden 12 een goede leeftijd waarna ouders toestemming moeten vragen voor ze iets van of over hun kroost op het internet zetten.

Het rapport schetst een positief beeld van de omgang van jongeren met privacy. Ze weten van spionage-activiteiten en van bedrijven die hun gegevens verkopen. Privacy betekent voor hen ook geheimen hebben voor elkaar en voor volwassenen (ouders en leraren). Tieners handelen bewust en hebben duidelijke, actieve strategieën over welke dingen ze op welke platforms posten, en wie wat mag zien. Ze denken na over de toekomst en hebben een goed besef van wat toestemming (consent) inhoudt. Paniek over jongeren en privacy is dan ook onterecht, is de conclusie.

Er is ook een bijbehorende brochure met advies en informatie over kinderen en online privacy. 

TAGS
DEEL DIT BERICHT