Zorgen over vernieuwing algoritme YouTube: nog meer isolatie en radicalisering
Hoe langer je op YouTube zit, hoe meer geld YouTube verdient. Het is daarom van groot belang voor het platform dat je steeds maar nieuwe video’s kijkt. Het aanbevelingsalgoritme speelt daarbij een essentiële rol: volgens YouTube zelf is zeventig procent van wat iemand kijkt aanbevolen dat het algoritme. Reden voor C|Net om deze AI de puppet master te noemen.
Een van de manieren waarmee het algoritme je op de site houdt, is het tonen van steeds heftigere content. Onderzoek laat zien dat dit tot radicalisering kan leiden. Data & Society laat zien dat er een relatie is tussen amplificatie, aanmunting en radicalisering. Anders gezegd: opjutten is een verdienmodel.
YouTube werkt aan vernieuwing van het algoritme, maar ook in de nieuwe versie blijft het doel om gebruikers zo lang mogelijk op de site te houden. Een belangrijke verandering is de rangorde van een video. YouTube wil dat het algoritme een video met een lagere ranking aanbeveelt, omdat programmeurs denken dat dit kijkers beter bedient. Op Technology Review uiten deskundigen hun zorgen:
“On the fringes, this change might […] foster the formation of more isolated communities than we have already seen.”
Deskundigen vinden dat YouTube meer publieksonderzoek moet doen naar impact, maar ja: het is “not in YouTube’s business interest to do that”.