Home / Blog / Digitale buurtwachten werken racisme in de hand

Digitale buurtwachten werken racisme in de hand

LATER LEZEN

Nextdoor is een gratis, besloten netwerk voor buren. Handig voor als je een babysitter zoekt, staat op de site. Voor een betere, veilige buurt, stelt Nextdoor. Als ik mijn adres opgeef, zie ik dat er binnenkort een buurtfeest is. Ik zie ook een melding van een auto-inbraak in mijn straat, waarvoor getuigen gezocht worden. Naast Nextdoor zijn er andere apps, zoals Citizen en Neighbors, die buurtbewoners in staat stellen met elkaar in contact te komen. Veiligheid is slechts één van de geadverteerde opbrengsten is, maar wel de reden waarvoor ze voornamelijk gebruikt worden, stelt Rani Molla op Vox. Hoewel criminaliteit afneemt, socializen mensen er steeds meer over.

Vooroordelen
Neighbors hoort bij Amazons Ring, de ‘slimme’ bel waarmee je van afstand kunt zien wie er voor je deur staat. Op Neighbors delen gebruikers massaal video’s van verdachte mensen in hun portiek of voortuin, legt Molla uit. Die mensen zijn opvallend vaak van kleur.

“These apps foment fear around crime, which feeds into existing biases and racism and largely reinforces stereotypes around skin color, according to David Ewoldsen, professor of media and information at Michigan State University. ‘There’s very deep research saying if we hear about or read a crime story, we’re much more likely to identify a black person than a white person [as the perpetrator],’ Ewoldsen said, regardless of who actually committed the crime.”

De apps weerspiegelen vooroordelen die mensen hebben. Zo schrijft Molla dat Citizen vol staat met speculaties over het ras van de mensen die gezocht worden in 911-alerts. Etnisch profileren door de politie kan hierdoor versterkt worden. Ze interviewt Steven Renderos, een medewerker van het Center for Media Justice, die zegt:

“[I]n the digital age, as police departments shift towards ‘data-driven policing’ programs, the data generated from these interactions including 9-1-1 calls and arrests are parts of the historic crime data often used by predictive policing algorithms. So the biases baked in to the decisions around who is suspicious and who is arrested for a crime ends up informing future policing priorities and continuing the cycle of discrimination.”

De vooroordelen van mensen kunnen dus dienen als input voor de algoritmes die politiemensen zouden moeten helpen om ‘slimmer’ verdachten op te sporen.

Verantwoordelijkheid
Een van de mogelijke redenen die in het artikel genoemd worden voor de populariteit van deze netwerken is de teloorgang van lokaal nieuws. In Amerika, maar ook in Nederland, zijn veel lokale kranten en zenders gestopt. Zij deden verslag van lokale criminaliteit en die functie is nu overgenomen door sociale media. Lokale media waren ook vatbaar voor ‘fear-based coverage’, maar bij sociale media zijn er geen poortwachters die daar een rem op zetten. Die verantwoordelijkheid ligt nu bij de makers van dit soort apps, maar die nemen die verantwoordelijkheid niet.

Zo wordt niet geverifieerd of gerapporteerde misdrijven daadwerkelijk zijn gebeurd. Bovendien wil een bedrijf als Amazon vooral meer bellen met video verkopen. Het bedrijf heeft er dus baat bij als consumenten bang zijn.

UPDATE: Vandaag verschenen er ook twee blogposts van Barry Smit van Bits of Freedom over zulke apps:
Nextdoor is lek en stelt gebruiker niet centraal, politie moet dit niet promoten
Buurtapps: achterdocht als kern van het verdienmodel

DEEL DIT BERICHT