Home / Blog / Tegen propaganda kun je je niet weren

Tegen propaganda kun je je niet weren

LATER LEZEN

Cees HamelinkIn de nieuwe podcast van Onder Mediadoctoren staat oorlogspropaganda centraal. Samen met emeritus hoogleraar Internationale Communicatie Cees Hamelink bespreken de mediadoctoren wat oorlogspropaganda precies is en hoe het door de jaren heen is veranderd. Propaganda komt voort uit de katholieke kerk en stond oorspronkelijk voor verspreiding van het geloof. Iedereen doet aan propaganda en Hamelink stelt daarom dat het onmogelijk is objectieve informatie te verkrijgen. Hooguit kun je een veelheid aan perspectieven tot je nemen.

Journalist Olaf Koens vertelt hoe hij te werk gaat en hoe hij te maken krijgt met propaganda. Als bonusmateriaal bij de uitzending zit een anekdote over uitlevering van krijgsgevangenen. Koens legt uit hoe de media schuldig zijn aan het aanwakkeren van dit conflict tussen mensen die anders geen reden zagen om elkaar dood te willen schieten.

In de aflevering zit ook een item over propaganda in populaire muziek. Muziek is een uitstekende manier om boodschappen te verspreiden: je hoeft er niet voor te kunnen lezen en een liedje blijft goed hangen. Willem van Oranje zette daarom propaganda in om steun te verkrijgen (jawel, het Wilhelmus). Na de Tweede Wereldoorlog verschuiven overheden hun aandacht van muziek naar bijvoorbeeld games. Popmuzikanten zijn vanaf de jaren ’60 geen boodschappers meer van gezag, maar juist van anti-gezag.

Meer informatie hier. Om direct te luisteren: