Home / Blog / Trends in het nieuwe televisieseizoen: retrochique en ultrageweld

Trends in het nieuwe televisieseizoen: retrochique en ultrageweld

LATER LEZEN

De afgelopen weken is ook in Amerika het nieuwe televisieseizoen van start gegaan. Steeds meer mensen in Nederland volgen series direct via het internet. Wat nu online populair is, is waarschijnlijk pas over een jaar te zien op de ‘reguliere’ televisie. Wat zijn de trends?

De laatste jarig zijn karig geweest voor het trouwe science fiction-publiek. De verwachtingen waren daarom hooggespannen over Terra Nova: in 2149 wordt het voortbestaan van de aarde bedreigd, maar dankzij de ontdekking van een scheur in het tijd-ruimte continuüm kunnen kolonisten 85 miljoen jaar terug in de tijd reizen naar het late Jura in een alternatief universum. De serie kost 4 miljoen dollar per aflevering maar maakt dat niet waar. Leukere alternatieven zijn de animatieserie Archer en de superheldenshow Alphas. Ook de moeite waard: American Horror Story, waarin seks en horror samenkomen.

Het succes van Mad Men blijkt moeilijk te kopiëren. De serie Pan Am over vliegen in de jaren ‘60 probeert vooral de retrochique in aankleding en kostuums over te nemen. Helaas ontbreekt de politieke ondertoon die Mad Men zo succesvol heeft gemaakt, waardoor de serie tegenvalt. Het populaire Gossip Girl waarin kleding en de locaties in New York ooit een hoofdrol hadden lijkt over haar hoogtepunt heen. Het nieuwe seizoen zet in op Los Angeles en voelt akelig voorspelbaar aan.

De trend van ultrageweld zit zich door. Seizoen 4 van Breaking Bad dat deze zomer liep was al uitzonderlijk wreed en ook in de nieuwe seizoenen van Dexter en Sons of Anarchy vloeit het bloed rijkelijk.

De fascinatie voor vies geweld culmineert met zombies en de fans zitten te wachten op de start van het tweede seizoen van The Walking Dead. MTV speelt daar handig in op de zombievoorliefde met de niet te missen reality spoof Death Valley: in een Los Angeles waarin zombies en vampieren bestaan, wordt de politie gevolgd wordt.

Linda Duits schrijft iedere dag over ‘verse’ series in haar dagelijkse televisierubriek Kijkbuiskansen op DeJaap.

DEEL DIT BERICHT