Home / Blog / De invloed van leeftijd op het genieten van horrorfilms

De invloed van leeftijd op het genieten van horrorfilms

LATER LEZEN

Ouderen houden van ander vermaak dan jongeren. Daarom verschilt de inhoud van Omroep Max van die van BNN. Bij de eerste meer nostalgische programma’s, bij de laatste meer actie en avontuur. Het opmerkelijke daarbij is dat zulke entertainmentvoorkeuren veranderen tijdens het leven. Het gaat dus niet om generaties, maar om leeftijd. Ouderen van toen en nu kijken liever naar musicals, jongeren van toen en nu liever naar horrorfilms. Om dit te kunnen begrijpen onderzocht de Duitse communicatiewetenschapper Anne Bartsch [abstract] de voldoening die verschillende leeftijdsgroepen zoeken in verschillende soorten vermaak.

Aan het onderzoek deden 164 respondenten mee, gelijk verdeeld over twee leeftijdsgroepen: 18 tot 25 en boven de 50. De respondenten vulden eerst een survey in en werden daarna blootgesteld aan vier filmscènes. Vervolgens vulden ze weer een vragenlijst in. De scènes kwamen uit een komedie, een thriller, een drama en een documentaire – allemaal redelijk onbekende films.

De resultaten laten opmerkelijke verschillen en overeenkomsten zien. De jongeren hadden meer behoefte aan opwindende en ontroerende entertainment-ervaringen, de ouderen waren meer geïnteresseerd in overdenkende ervaringen. Beide groepen scoorden echter gelijk op het zoeken naar plezier en het delen van emoties. De auteur stelt dat het van belang is meer onderzoek te doen naar de entertainmentervaring van ouderen.

Het onderzoek is vooral interessant vanwege de overeenkomsten tussen oud en jong. De methodologische opzet maakt het onderzoek echter nogal plat: we weten weinig over verschillende manieren van kijken tussen ouderen en jongeren. Nu ouderen steeds langer ‘jong’ blijven, is het niet tegen verwachting dat de verschillen in entertainmentbehoefte ook kleiner worden.

DEEL DIT BERICHT