Home / Blog / Een app voor de afwas, of: de gamification van huishoudelijke klusjes

Een app voor de afwas, of: de gamification van huishoudelijke klusjes

LATER LEZEN

Met gamification – het inzetten van spelelementen in een context die niet eerder gerelateerd was aan spelen – maak je alles leuk. Althans, dat denken reclamemensen en appbouwers. Voor de iPhone en iPad is er nu -GO- (ja, zo gespeld met streepjes). Deze app wijst via een spelltje iemand aan die koffie moet halen of de wc moet schoonmaken.

Je zet in de app in een klusje uit. Vervolgens daag je de mensen uit die in aanmerking zouden komen om het klusje te doen, je kantoor- of huisgenoten bijvoorbeeld. Alle deelnemers krijgen dan een melding en moeten vervolgens zo snel mogelijk reageren. Wie het laatst is, is de pineut.

Op iCulture verscheen een review van de app. De site is positief: het is een simpel concept in een vrolijk design met subtiele animaties, schrijven ze. De app is bovendien gratis, al zijn er wel in-app aankopen om reclames te verwijderen en het aanschaffen van extra oefenrondes waarmee je je snelheid kunt oefenen.

Die snel- en behendigheid is natuurlijk de crux van dit spel. De klusjes komen zo terecht bij de sloomste deelnemer. Handig als je als puber je ouders te snel af te zijn, maar vervelend als jij de harde werker bent die te traag reageert. Dan zit je niet alleen met je werk dat onderbroken wordt, maar ook met de afwas.

Gevonden via Martijn Vet, van wie ik ook – met toestemming – de titel overnam. Beeld: iCulture. 

DEEL DIT BERICHT