Home / Blog / Kleurplaten voor volwassenen zijn goed voor de gezondheid

Kleurplaten voor volwassenen zijn goed voor de gezondheid

LATER LEZEN

Op de Amazon-bestsellerlijst staan twee boeken van de Britse illustrator Johanna Basford, Secret Garden en Enchanted Forest. Het zijn boeken met kleurplaten: zwart-wit tekeningen van bossen en kastelen die je in kunt kleuren. Het bijzondere is dat ze bedoeld zijn voor volwassenen. Na studenten die avondjes apenkooien organiseren, kunnen meerderjarigen zich nu ook uitleven met potloden of viltstiften.

Gamification – het toepassen van spelelementen in contexten die van oorsprong niet bedoeld zijn om in te spelen – is natuurlijk al langer een ding, maar daarbij gaat het vooral om een wedstrijdelement inbrengen. Volwassenen die voor zich uit zitten te dromen met een kleurplaat gaat verder dan dat. Basford zelf ziet het als escapisme. In een interview met het Amerikaanse radiostation NPR zegt ze:

“I think there’s something quite charming and nostalgic about coloring in. And chances are last time you picked up pens or pencils you didn’t have a mortgage or like a really horrible boss or anything. So yeah, it’s just a really nice way to be creative. You don’t have to sit down with a blank sheet of paper or, you know, have that scary moment of thinking, ‘What can I draw?’ The outlines are already there for you, so it’s just something that you can do quietly for a couple of hours that, you know, is hand-held and analog and quiet.”

Veel meer dan gamification lijkt het hier dus te gaan om nostalgie naar een pre-digitale tijd. Creatief met je handen bezig zijn is natuurlijk helemaal niet voorbehouden aan kinderen. Denk aan alle mensen die theezakjes vouwen of modelvliegtuigjes bouwen.

Op PSFK wordt de populariteit geduid vanuit een psychologisch gezondheidsperspectief. Ze halen een psychiater aan die in het boek Play het belang van spel vergelijkt met zuurstof. Kleuren is goed voor motorische vaardigheden, de zintuigen en creativiteit, zo stelt een ander onderzoek.

Nostalgie is vaak selectief. Wat deze psychologen en medici beweren is natuurlijk niets nieuws. De Nederlandse historicus Johan Huizinga schreef in 1938 Homo Ludens, waarin hij stelt dat spel het primaire formatieve element van de menselijke cultuur is. Het is raar dat we dat lijken te vergeten in onze haast alles als nieuw te zien.

DEEL DIT BERICHT