Home / Blog / Trend: cd’s

Trend: cd’s

LATER LEZEN

Niet lang nadat cd’s vinyl van de markt had verdrongen wegens vermeende superioriteit van geluid, begon de elpee aan haar retour. Mensen loofden de ‘authentieke’ sound van vinyl, juist het krakende geluid zou sfeervol zijn tegenover de ‘kille’ cd. Naar verluid heeft BBC-Radio1-dj John Peel daarover gezegd:

“Somebody was trying to tell me that CDs are better than vinyl because they don’t have any surface noise. I said, ‘Listen, mate, life has surface noise.’”

In de groeven zouden herinneringen naar boven komen, de platenhoezen zouden daar evenzeer aan bijdragen en bovendien mooier zijn dan cd-hoesjes. Platen waren cool, cd’s niet. Maar wat cool is, is veranderlijk en naar alles van vroeger kan nostalgie ontstaan. Dus ook naar de cd.

Peter van der Ploeg van NCR rapporteert een comeback van het schijfje. De cd is volgens hem bezig aan een voorzichtige comeback. In de VS stijgt de verkoop voor het eerst in zeventien jaar. Dat zijn niet allemaal boomers. De cd is in onder jongeren, ook in Nederland. Van der Ploeg interviewt eigenaar Merel Parlevliet van de Amsterdamse muziekwinkel Velvet:

“Vijftien, zestien jaar zijn ze. Echt de generatie die met Spotify is opgegroeid, die kopen nu heel veel tweedehands cd’s. Muziek uit de jaren negentig is populair, zo verkopen we elke week wel cd’s van Nirvana en Amy Winehouse, maar ook muziek van nu, zoals Kendrick Lamar en Tame Impala. … Ze hebben boeken op de e-reader, muziek op Spotify, films in Netflix. En als iemand dan bij ze op bezoek komt, missen ze iets van identiteit. Daarom willen ze weer graag cd’s aan de muur.”

De cd is dus een manier om je smaak tentoon te stellen en je identiteit te laten zien. Het help mee dat cd’s veel goedkoper zijn dan vinyl. Wil je dus ostentatief je muziekcollectie showen, dan ben je veel goedkoper uit. Dick van Dijk, eigenaar van onder andere Concerto en Plato:

“De cd-markt bestaat voor misschien wel 70 procent uit heruitgaven: alles wat 25, 30, 40 of 50 jaar oud is verschijnt in een nieuw jasje. Van Radiohead tot Crosby, Stills Nash & Young, van The Beatles tot de Stones. Die verschijnen meestal op zowel cd als vinyl, maar de cd-boxen zijn vaak ook aantrekkelijk. Betaalbaarder, én er kunnen meer extraatjes bijzitten. Logisch ook, want er zijn simpelweg meer opslagmogelijkheden: wat je op vier lp’s moet persen, past op één cd’tje. En dat wekt de interesse van de verzamelaars.”

Dat maakt de cd aantrekkelijker voor jonge mensen die uit het niets een verzameling moeten opbouwen. Daarbij geldt dat iedere generatie nostalgisch is naar tijden die zij niet mee hebben gemaakt. De eurohouseliedjes op cd’s als die uit de populaire Hitzone-reeks vinden veel veertigers wellicht trashy, voor vijftienjarigen van nu is het retro van hun ouders. ‘Rhytm is a dancer’ uit 1992 is voor hen net zo lang geleden als ‘The Twist’ van Chubby Checker was voor mensen die vijftien waren in 1992.

TAGS
DEEL DIT BERICHT