Home / Blog / Het meest eenvoudige filmconcept ontleed

Het meest eenvoudige filmconcept ontleed

LATER LEZEN

Highconceptfictie is een verhaal waarvan je de premisse in één zin kunt uitleggen. Het zijn verhalen die daarom makkelijk te pitchen zijn, vaak met een ‘wat als…’: wat als een schrijver wordt ontvoerd door zijn grootste fan? Stephen King is een meester in highconceptfictie en zijn boeken zijn dan ook veelvuldig verfilmd.

Voor studio’s zijn highconceptfilms logischerwijs heel aantrekkelijk. Highconcept pitch je niet alleen makkelijk aan producenten, maar ook aan consumenten. Highconceptfilms zijn dan ook vaak blockbusters. Machtige regisseurs als Steven Spielberg, Tony Scott, James Cameron en Michael Bay grossieren in dit soort films.

In een nieuwe aflevering van Geeky Dingen praten de geeks met Rob Nijman en Natasha Vieleers over dit genre. Ze kozen er vijf om dieper op in te gaan: Jaws (1975), Speed (1994), Face/Off (1997), The Invention of Lying (2009) en Ted (2012). Hoe zouden deze films aan studio’s gepitcht zijn? Heb je voor een goede film meer nodig dan alleen een leuk concept, zoals filmmuziek of goede acteurs? En kan een karakter zich wel ontwikkelen binnen zo’n scenario?

Meer info over deze aflevering op de website van Geeky Dingen.

DEEL DIT BERICHT