Home / Blog / Meet The Somalis: onderzoeksstrip over de levens van Somaliërs in Europa

Meet The Somalis: onderzoeksstrip over de levens van Somaliërs in Europa

LATER LEZEN

Sociaalwetenschappelijke kennis is voor meer mensen relevant dan voor academici. De gebruikelijke publicatievorm van boek of artikel is echter niet voor iedereen leesbaar of aantrekkelijk. Bij een groot Europees onderzoeksproject is ervoor gekozen om een deel van de onderzoeksresultaten te verstrippen. Meet The Somalis is een graphic novel over de levens en identiteiten van Somaliërs in Europese steden.

Meet The Somalis bestaat uit veertien strips met veertien levensverhalen. Het gaat om tweede generatie Somaliërs, of vluchtelingen of asielzoekers. Zij wonen in Amsterdam, Copenhagen, Helsinki, Leicester, London, Malmo en Oslo. Kunstenaar Lindsay Pollock en antropoloog/schrijver Benjamin Dix liepen twee dagen mee met deze Somaliërs. De interviews worden weerspiegeld in de strips.

Baashi is een jonge Somaliër die in Nederland asiel heeft aangevraagd. Dat werd afgewezen, maar Baashi kon niet terug naar Somalië. Hij is een van de vele Somaliërs uit de vluchtkerk. Zijn levensverhaal is behoorlijk heftig om te lezen, maar niet alle verhalen zijn zo donker. Amiir uit Oslo bijvoorbeeld vertelt hoe zijn kinderen Noors opgroeien en het maar niks vonden toen ze op bezoek gingen in Somalië, met kevers in je haar en raar eten van de markt.

Meet The Somalis hoort bij een groot Europees onderzoeksproject over gemarginaliseerde groepen getiteld ‘At Home in Europe’ van de Open Society Foundations. Ilse van Liempt, Universitair Docent aan de Universiteit Utrecht, was een van de betrokken onderzoekers. Ze vertelt dat er voor de vorm van een graphic novel is gekozen omdat dit echt een gevoel geeft van de stad. In de tekeningen zie je de contrasten tussen de Europese steden en het Somalische platteland goed terug. Je ziet ook terug hoe de verschillende huidige woonplaatsen leiden tot verschillen tussen deze Somaliërs.

De bedoeling van de strips is om mensen te informeren. Maar, zo stelt Van Liempt, door de levensverhalen te verbeelden krijgt de lezer een humaner, realistischer beeld van de dagelijkse worstelingen van migranten in Europa. Het geven van zo’n counter narrative is daardoor al snel politiek. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk in het verhaal van Jamilah, die in Helsinki is geboren en een hoofddoek draagt waar mensen racistisch op reageren.

Het At Home In Europe-project gaat over meer groepen dan alleen Somaliërs. Zo wordt er ook onderzoek gedaan onder autochtonen in Amsterdam-Noord. Veel van de problemen waar zij mee te maken krijgen gelden ook voor andere gemarginaliseerde groepen, vertelt Van Liempt. Het gaat bijvoorbeeld om veiligheid in de buurt, wantrouwen in de bureaucratie en gezondheid/armoede.

Het definitieve onderzoeksrapport komt in januari uit. De graphic novel is dus een voorloper en werd dinsdag gelanceerd. Dit leidde tot veel aandacht van de pers in Groot-Brittannië, bijvoorbeeld van de BBC. Dat was precies waar de Open Society op hoopte: ze wilden nu al de geïllustreerde verhalen naar buiten brengen omdat ze een breder publiek wilden bereiken dat normaal gesproken niet zo geïnteresseerd is in onderzoek. Een Nederlandse vertaling van de strip verschijnt ook in januari.

Je kunt de strips online bekijken (je klikt door de frames) of als PDF downloaden.

TAGS
DEEL DIT BERICHT