Home / Blog / Supermoslima: de nieuwe superheldin bij Marvel

Supermoslima: de nieuwe superheldin bij Marvel

LATER LEZEN

Kamala Khan is tiener, moslim en inwoner van New Jersey. Haar ouders komen uit Pakistan. Haar moeder is doodsbang dat ze zwanger wordt als ze een jongen aanraakt. Haar vader wil alleen maar dat ze hard studeert en arts wordt. Alsof zulke tienerproblemen niet zwaar genoeg zijn, heeft Kamala ook nog eens super powers. Ze kan van vorm veranderen en onder de schuilnaam Ms. Marvel bestrijdt ze het kwaad. Kamala is de nieuwe, niet-stereotiepe superheld van Marvel.

Politiekcorrecter dan dit wordt het bijna niet en de bedenkers verwachten dan ook kritiek. Toch is het volgens schrijver G. Willow Wilson, die aan het woord komt in The New York Times, geen vorm van de token black person. Familie-aangelegenheden en religieuze overwegingen kunnen strijdig zijn met het superheldenbestaan en dat is wat Kamala laat zien. Een van de makers legt uit op de site van Marvel:

“As much as Islam is a part of Kamala’s identity, this book isn’t preaching about religion or the Islamic faith in particular. It’s about what happens when you struggle with the labels imposed on you, and how that forms your sense of self. It’s a struggle we’ve all faced in one form or another, and isn’t just particular to Kamala because she’s Muslim. Her religion is just one aspect of the many ways she defines herself.”

Meer over moslimsuperhelden bij The Huffington Post.

TAGS
DEEL DIT BERICHT