Home / Blog / ‘Neutraal’ Wikipedia op de barricaden

‘Neutraal’ Wikipedia op de barricaden

LATER LEZEN

In Nederland speelt zich een juridisch steekspel af waarbij de vrije toegang tot internet onder druk staat, maar ook in de Verenigde Staten is het hommeles. Het Amerikaanse Congres buigt zich over de Stop Online Piracy Act (SOPA) en de Protect Intellectual Property Act (PIPA). Deze wetten zouden bedoeld zijn om internet-piraterij tegen te gaan. Maar tegenstanders zijn van mening dat de wet zijn doel – inbreuk op auteursrecht bestrijden – voorbij streeft en voeren actie.

Vierentwintig uur zwart
Wikipedia is één van de partijen die de wetsvoorstellen afkeurt. Oprichter Jimmy Wales stelt: “The bill is so over broad and so badly written that it’s going to impact all kinds of things that don’t have anything to do with stopping piracy”.  Daarom hebben de beheerders van Wikipedia in gezamenlijk overleg besloten om voor het eerst openlijk te protesteren, tegen SOPA en PIPA, die een verwoestende uitwerking op het vrije en open internetverkeer zouden hebben: het Engelstalige deel van Wikipedia zal vanaf 06:00 woensdagochtend 24 uur lang onbereikbaar zijn. Ook Reddit en Boing Boing gaan 24 uur op zwart.

Gemeenschappelijk besluit
Het besluit is niet lichtvaardig genomen, valt te lezen in een verklaring op de site van Wikipedia. Meer dan 1800 Wikipedians gingen drie dagen lang in conclaaf – met afstand de grootste groepsdiscussie ooit op Wikipedia-  met als resultaat een shutdown van het Engelstalige deel. Bij de besluitvorming is rekening gehouden met de mogelijke kritiek dat Wikipedia zijn neutrale positie zou verlaten om politieke standpunten in te nemen. Wikipedia stelt wat dat aangaat: “although Wikipedia’s articles are neutral, its existence is not”. Inhoudelijke neutraliteit blijft gegarandeerd, maar actie is toegestaan wanneer het bestaan van Wikipedia in gevaar komt. Immers, door met deze wetgeving het vrije verkeer van informatie lastig of onmogelijk te maken, wordt de input van Wikipedia bedreigt; de organisatie doet niets anders dan het organiseren, samenvatten verzamelen van al bestaande kennis.

‘Business’
Ondertussen wordt er gespeculeerd óf en wanneer internetgiganten als Twitter, Google, Facebook en Yahoo actie zullen ondernemen. Twitter-topman Dirk Costolo liet al weten dat Twitter niet op zwart gaat: “Closing a global business in reaction to single-issue national politics is foolish”. Daar zit misschien ook wel exact het verschil, in het woordje ‘business’. Voor een bedrijf is een dag lang offline commericeel onaantrekkelijk, terwijl voor non-profitorganisaties als Wikipedia commericiële overwegingen geen rol spelen. Er is geen CEO, er is alleen een verzameling Wikipedians, die besluit dat een protest noodzakelijk was. Zij worden in ieder geval gedekt door de Obama-regering, want in een blogpost die dit weekend gepubliceerd werd lijkt Het Witte Huis partij te kiezen voor de criticasters van de wetgeving .

DEEL DIT BERICHT