Home / Blog / Omgekeerd seksisme is inzichtelijk, maar helpt het ook?

Omgekeerd seksisme is inzichtelijk, maar helpt het ook?

LATER LEZEN

Omgekeerd seksismeAfgelopen zomer waren veel mensen boos over Robin Thicke’s liedje ‘Blurred Lines’. De ophef betrof zowel de teksten als de videoclip (zie deze blogpost). In reactie op ‘Blurred Lines’ verschenen diverse parodievideo’s waarin de situatie was omgekeerd: mannen waren nu zogenaamd de lustobjecten (voorbeeld, voorbeeld). Het idee dat seksisme op deze manier inzichtelijk gemaakt kan worden voor mannen zagen we ook op andere plekken terug. Majorité Opprimée (eigenlijk al vijf jaar oud, maar viraal gegaan dankzij Engelse ondertitels) toont een fictief Frans dorpje waar vrouwen de baas zijn. De goedaardige Pierre wordt aangerand maar kan op weinig begrip rekenen.

Deze week maakte de Britse journalist Leah Green voor The Guardian een vergelijkbaar filmpje. Op straat in Londen confronteert ze mannen met botte uitspraken die verzameld zijn op het blog Everyday Sexism. Hier legt de Green de bedoeling uit.

Het probleem met zulke filmpjes is dat ze al snel grappig worden. Dat komt omdat we het moeilijk vinden ons daadwerkelijk voor te stellen dat vrouwen de dominante sekse zijn. De humor betekent echter evenwel dat de filmpjes minder serieus te nemen zijn. Het zijn zo makkelijke manieren om te scoren (‘kijk eens hoe slecht seksisme is!?’) omdat het een kortstondig idee van gerechtigheid of gelijkwaardigheid voor vrouwen oplevert die last ondervinden van zulke alledaagse uitingen. Ze geven helaas weinig aanzet tot fundamentele discussie over seksuele objectificatie in onze hedendaagse maatschappij. Bij zo’n discussie moet ook horen wanneer we (man/vrouw, homo/hetero) het wél prettig vinden om als seksueel wezen begeerd te worden.

Update: Voor reclames wordt dit trouwens al langer gedaan, zie dit filmpje. Ook Jennifer Lopez doet mee, al is de clip meer een variant van iedereen objectificeren dan een kwestie van omdraaien.

TAGS
DEEL DIT BERICHT