Omroepen zetten sterker in op vloggers, maar belangrijk verschil tussen commerciëlen en publieken
Het nieuwe televisieseizoen is van start gegaan, met nieuwe programma’s en nieuwe onderdelen. Het lijkt er daarbij op dat de omroepen inzien dat ze niet meer om de vlogtrend heen kunnen. Bij de commerciëlen lijkt dat vooral te gaan om verspreiding over meerdere platforms, bij de publieken om de jonge kijker niet te verliezen.
Geld verdienen
Eind 2014 lanceerde RTL al een eigen ‘Multi Channel Network’, RTL MCN, waaraan inmiddels YouTube hits (‘influentials‘) als Mertabi en StukTV zijn verbonden. Dankzij deze digitale kanalen kan RTL adverteerders een brede afzetmarkt bieden: ze kunnen ermee laten zien dat ze ook zijn waar de jonge doelgroep is. Tegelijkertijd kan RTL traditionele kanalen – de ouderwetse televisie – gebruiken om YouTube-talent groter te maken. De deelnemers aan Holland’s Next Top Model moeten de hele tijd vloggen, aangemoedigd door modeblogger Anna Nooshin, die ook al kandidaat is bij Expeditie Robinson én deskundige bij RTL Boulevard.
Bij RTL zien we tegenwoordig op de buis zelfs reclame voor YouTube-programma’s. Katwalk is een ‘multiscreen format’ waarin modevlogger Lizzy van der Ligt en collega Valerie Dekker reportages en interviews gaan maken. Het programma is te zien via hun eigen YouTube-kanaal, RTL XL en sociale media. Daarnaast wordt het wekelijks op de ouderwetse televisie uitgezonden. RTL laat dus wel kijkers vertrekken naar concurrent YouTube, maar probeert kijkers ook met de eigen kanalen te binden. Dit programma is overigens een vorm van branded content: de partner is maandverbandproducent Libresse. Geld wordt er dus sowieso verdiend.
Jongeren behouden
Bij de NPO is dat niet de bedoeling. Ook versplintering over kanalen is uit den boze, zo bleek vorig jaar uit een conflict tussen het bestuur van de NPO en de omroepen over internet. De NPO houdt liefst alles binnenboord. Dat neemt niet weg dat ook zij de vlogtrend hebben opgemerkt en ermee aan de slag willen. De inzet daarbij is: de jonge kijker behouden. Zelfs bij EenVandaag – dat op het gezapige NPO1 ver staat van de jongerenzender NPO3- is een vlogger aangetrokken. De 20-jarige Tim Roelofs moet nieuws boeiend voor jongeren maken. Dat doet hij met een skateboard – laat Balkenende het maar niet horen. De vlogs van Roelofs zijn onderdeel van het jongerenpanel JijVandaag.
Ook bij het NOS Journaal vinden ze het belangrijk jongeren bij het nieuws te betrekken en menen ze dat vloggen de manier is omdat te doen. De jonge nieuwslezers van NOS op 3 presenteren iedere dag op Snapchat – toch buiten de reguliere tv – de hoofdpunten uit het nieuws, compleet met stickers en tekeningen. Popularising dus.
Voor studenten televisiewetenschap is dit een interessante tijd om te studeren. De convergentie waar Jenkins al jaren over schrijft, voltrekt zich nu keihard op de buis en op je scherm. Maar het idee dat de jonge kijker behouden kan worden voor ouderwetse, lineaire televisie lijkt een illusie – zie daarvoor dit stuk.