Home / ParkStijl 8: Jeroen en Paul
 

ParkStijl 8: Jeroen en Paul

Jeroen (29) en Paul (29)

Jeroen en Paul zijn oude bekenden. Ze hebben elkaar ooit leren kennen bij het uitgaan in de plaats waar ze woonden tijdens hun middelbare schooltijd. Inmiddels woont Paul al acht jaar in Amsterdam en Jeroen vier. Paul is verpleegkundige, Jeroen werkt in het casino.

Beiden jongens rekenen zich niet tot een subcultuur. Jeroen vindt dat hij geen stijl heeft: “ik koop wat ik leuk vind, niet echt een bepaalde winkel”. Paul grapt dat hij alles draagt wat zijn vriendin hem aansmeert. “Nee hoor! Ik hou van American Apparel en van oude spijkerbroeken. Ik ben niet hip genoeg om een hipster te zijn. Subculturen ben ik wel ontgroeid”.

Paul en Jeroen gaan graag uit en dan het liefst dansen. Jeroen was afgelopen zaterdag naar Pitch en gaat deze zomer nog naar de festivals van Next Monday’s Hangover Out In The Open en naar Voltt Loves Summer. Paul gaat graag naar “leuke housefeestjes”, niet zozeer op een bepaalde plek maar bijvoorbeeld in de Studio 80.

De jongens zitten in het Westerpark omdat dit park het meest dichtbij is. Paul zit er ook omdat hij het publiek beter vindt dan in het Vondelpark: “geen gajes”. Daarnaast trekt de infrastructuur van het park hem aan: “mooie gebouwen in oude stijl, veel initiatieven van jonge ondernemers, goede uitgaansgelegenheden en veel festiviteiten”. Hij roemt ook de snelheid waarmee het park wordt opgeruimd. Op een doordeweekse dag als deze halen ze een broodje bij de Bakkerswinkel en drinken ze wat fris, hoewel er toch wel snel naar de fles wordt gegrepen. In het weekend gaan ze met een grotere groep mensen naar het park. “Vaak gaan we barbecueën, stokbroodje erbij, wat alcohol, waarschijnlijk ook een jointje” vertelt Jeroen.

Amsterdam betekent voor Paul “de enige leefbare omgeving in Nederland. Waar je gewoon kunt vestigen in een mooie, diverse omgeving zonder lastig gevallen te worden door ‘onderontwikkelden’ in termen van intellect en sociale vaardigheden”. Voor Jeroen is het minder betekenisvol en meer de gezellige plek waar zijn vrienden zijn. “Als mijn vrienden in Apeldoorn gingen wonen, kom ik ook mee.” Paul looft het multiculturele van de stad en de specifieke Amsterdamse “leefcultuur”, die hij anders vindt dan de oorspronkelijke Amsterdamse cultuur: “De mensen die nu in Amsterdam gaan wonen genieten van de omgeving, van de mensen. Ik was nooit zo bezig met de plekken waar ik woonde voordat ik in Amsterdam kwam wonen. Wonen in Amsterdam is op zich een genot. De sfeer, de infrastructuur, de schoonheid.”

ParkStijl afl. 7: Ilias en Jeroen

ParkStijl afl. 9: Alijda en Resi